Cumartesi, Kasım 17, 2007

Balkabaklı Kiş

Bir büyük dilim balkabak
1 adet soğan
1 adet kereviz
1 adet kabak
2-3 sap yeşil soğan
1 bardak süt
1 yumurta
1 avuç kaşar peyniri
tuz, karabiber, kekik, kırmızı biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Bizim kiş hamurunu artık katı yağla yapmıyoruz, çok az tereyağı, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı süt, yarı yarı yoğurt da olabilir. Bir paket kabartma tozu ile yumuşak bir hamur elde edelim. Üstünü örtüp bekletelim. Diger taraftan bütün sebzeleri büyük ceviz parçaları halinde doğrayalım, soğanı kalın ay şeklinde yağlanmış bir fırın tepsisinde 160 derece ısıtılmış bir fırında pişirelim. Sebzeler yumuşayınca hatta hafif kızarmaya başlayınca fırından alalım. Diğer taraftan hamuru fırın tepsisine yayın. Isıtılmış fırında 10 dk pişin. Yumurtayı beyaz köpük olana kadar çırpın, sütü ve baharatları ekleyin. Az pişmiş kiş hamurunun üstüne önce fırınlanmış malzemeyi yayın, üstüne sütlü karışımını dökün. En üstüne kaşar peyniri, sonra fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Perşembe, Kasım 15, 2007



Resimlerdeki yemekler hep aslında bildiğiniz ve bu mevsim ihtiyacımız olan vitaminler alacağımız çeşitler, zeytinyağlı kereviz, barbunya, pırasa gibi..
Tavada görülen biber kavurması çok kolay ve rahat yenilen salata gibi, pilav, makarna yanında veya sabah kahvaltısında yenilebilecek bir lezzet. Özellik pazardan taze alacağınız kırmızı biber ve yeşil olan çarliston bibere benzeyen ama daha kısa daha yeşil biberle yapabilirsiniz. Biz biraz daha şanslıyıdık. Bizim biberler dolmalık ve Arapgirden gelmeydi. Daha etli ve daha lezzetli kabuğu daha ince.
Biber Kavurması
Büyükçe bir tavaya 2 kaşık zeytinyağı, varsa bir tatlı kaşığı tereyağı koyun, tuz atın, yıkamış ve dörde bölünmüş biberlerin hepsini tavaya koyun. Orta ateşte karıştırarak biberlerinizin yakmadan pişirin. Biberler tavada iyice piştikten sonra üstüne iki adet domates doğrayın, güzelce karıştırın. Domatesle biberlerin birbirlerine kaynaşmasını sağlayın. Bu aşamada iki diş sarmısak da ekleyebilirsiniz. Akşam yemeklerinizin yanında, sabah kahvaltısında afiyetle yiyin. Bazen pazardan bolca biber çeşitleri alırız, hepsini karıştırıp da yapabilirsiniz.














Ben her çorba pişirdiğimde dünyanın en güzel çorbasını pişiriyorum derdim. Hala diyorum.
Bu hafta soğan yerine pırasa sapları ve havuçlu kırmızı mercimek çorbası yaptım. Çok lezzetliyidi.

Pırasalı mercimek çorbası

2 bardak kırmızı mercimek
2 sap pırasa
bir fincan bulgur
salça
domates
biber
tuz, karabiber, kırmızıbiber, nane

2 yemek kaşığı yağı tencereye ince doğranmış pırasa sapları ile koyun, hafifce soteleyin, 3 diş sarmısak ilave edin, küçük küpler halinde doğranmış havuçları ekleyin, sebzelerin kokusu gelmeye başlayınca, bol su ile yıkanmış mercimekleri ekleyin, pirinç kavurur gibi mercimekleri kavurun,salçayı ekleyin, salçayı da kavurduktan sonra tencereye bir litre kadar kaynamış su ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra tuz ve nane hariç baharatları ve bulguru ekleyin. 10 dk kaynatın. Koyuluğunu istediğiniz kıvamda su ilavesi ile yapabilirsiniz. İndirmeden önce naneyi ilave edin. Ayrıca eğer kereviz yaprakları ya da kereviz sapları varsa da ilave edebilirsiniz.Çok güzel bir çorba özellikle de bu mevsim de akşamları bir kase içmek yetenecektir.

Çarşamba, Kasım 14, 2007

Sevgili çilek kokusuna cevap yazarken, pazı ile ilgili birkaç yemek daha aklıma geldi. Daha doğrusu pazı sapları ile ilgili bir tanesi çorba, sevgili Tijen İnaltong'un kitabından kırmızı ve yeşil mercimeklerde aynı ölçülerde koyup, sonra bolca pazı sapları eklenerek pişen kimyon ve nane ile tatlandırılan çok nefis bir çorba.

İkincisi de benim hiç bir şeyi ziyan etmeyelim diyerek herşeyi pişirmemden ortaya çıkan bir tarif. Pazı yapraklarından dolma sarmıştık. Sapları atmaya kıyamayınca, yemek yapmaya karar verdim.

Bir tane soğanı ay şekilde doğradım, tabii 2-3 diş sarmısak ekledim. Hafifce soteledim. Parmak yarısı gibi doğranmış pazı saplarını ekledim. Soğanlarla kavrulması için 10-15 dk soteledim. Kaynamış 2 bardak su ekledim. Saplar iyice pişmeden bir çay bardağı bulgur koydum. Tuz, kırmızı biber, karabiberle tatlandırdım. Bulgurlar da pişince söndürdüm. Koyu bir yemek görüntüsünde olacak. Biraz ılınınca iyi çırpılmış yoğurtla karıştırın. Sarmısaklı yoğurt da olabilir. Servis sırasında üstüne ısıtılmış bir kaşık kırmızı biberli zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Pazı sapları, kabak kabukları veya kendisi ile de yapabilirsiniz.

Salı, Kasım 13, 2007

Sevgili çilek kokusu için sebze yemeği tarifi

Cafe günlerinde yapardık çok lezzetli olurdu. Ispanak veya pazı ile yapabilirsiniz.
Malzemeleri ezbere yazacağım.

Patatesli Ispanak Graten

1 kilo ıspanak ve 2 demet pazı
1 adet kuru soğan
2-3 adet yeşil soğan
4 adet haşlanmış patates
2 yumurta
tuz, karabiber kırmızıbiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı galeta unu-kepekli un
1 avuç kaşar peyniri

Ispanak veya pazıyı 5 dakika haşlayıp süzün, soğuyunca elinizde sıkın. Patatesleri rendeleyin,ıspanakları ve bütün malzemeleri iyice karıştırın. Yağlanmış bir fırın tepsisine ıspanaklı malzemeye çok fazla sıkıştırmadan yayın. Fırını 160 derece 10 dakika ısıtın. Tepsiyi fırına koyun, 15-dk sonra kaşar peyniri üstüne ekleyin. Üstüne kaşar peyniri koymak istemezseniz, içine peyaz peynir koyabilirsiniz.En ıspanak yemeyenler bile bu yemeği sevecektir. Dilim dilim servis yapabilirsiniz.

Pazar, Kasım 11, 2007



YEMEK YAPMAYI ÖZLEMEK

Böyle bir duygu var. Acaba hissettiniz mi? Birkaç aydan beri yemek dışında farklı konularla ilgileniyorum. Farklı bir tarzda çalışmak durumundayım. Eve geç geliyorum, erken çıkıyorum. Eve geldiğim zamanlar daha hızlı ne olur, ya da hafta sonu bulduğum bütün sebzeleri pişirip hafta içine hazır ediyorum. Ama 4 sene hergün çeşitli yemekler yapan biri olarak, az yemek yaparak geçen günler sonunda birden fark ettim. İçimde garip bir boşluk, garip bir eksiklik var. Eve erken gelip br kaç çeşit yemek yapmalıyım dedim.Bu yemek özlemimi lahana dolması yaparak, ertesi gün lahanadan kalanlarla kapuska yaparak geçirmeye çalıştım. Bu çalışma temposu içinde pazara da gidemiyorum. Sağolsun annem ve ağabeyim evdeler, pazardaki bütün sebzelerden aldık. İnşallah hafta sonu ıspanak, kereviz, pırasa ve bunların yanına bir çorba, bir de bakliyat yemeği.
Aslında annem yaprak getirdi. Bu haftaya bir yaprak sarması da zeytinyağlı çok güzel olur.

Antakya mutfağı ile ilgili çok duymuşsunuzdur. Çok ilginç, çok kendine özel yemekleri var. Sevgili Cem'in annesi bize patatesli bulgur köftesi yaptı. Gerçekten çok lezzetli, denemek isteyenler için anlatmak istiyorum.

Antakya usulü patatesli bulgur köftesi

2 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük patates ya da2 adet orta boy da olabilir
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
kimyon
tuz
maydanoz

Aslında onlar ıslatmıyor ama siz 2 bardak bulguru süzgece koyup üstünde bir bardak sıcak su dökün. Su bulgurun üstünde kalmasın.Sonra haşlanmış sıcak patatesi, bulgurun üstüne doğrayıp, elimizle iyice yoğuralım. Bu yoğurma işlemi sırasında salçaları, tuz ve kimyonu ekleyelim. Eğer bulgur sert gelirse yoğurma sırasında elimizle ıslatarak yoğurmaya devam edelim. Bulgur ve patates iyice yumuşayıp elimizde ufak köfte yapılabilir kıvamda olmalıdır. Köftelerin rengi pembe kırmızı renk olacağından salça miktarını ona göre ayarlamak gerekir. Köfteleri geniş bir tepsiye dizelim.Hatta tepsinin dibine bir avuç doğranmış maydanoz, üstüne köfteleri, üste de yine maydanoz koyabiliriz.

Çok farklı ve şık bir yemek, aslında Antakyalılar bu köfteyi cevizli ve kıymalı bir sosla ya da sadece zeytinyağına batırarak yiyorlar. Sosu denemek isteyenler için yazıyorum. 200 gr kıymayı tavada kavurun, üstüne cevizleri ve maydanozları ekleyin. Servis sırasında köfteler tabağa alınır, cevizli sos da yanına ekleniyor.
Köftenin içinde hiç yağ yoktur. Aynı zamanda sağlıklı .Çok farklı bir tat, kolay da, denemeye değer.
Önümüzdeki günlerde bol sebze içeren yemekler yazmaya çalışacağım.
Unutmadan bana bu yemek yapma zevkini fark ettiren sevgili Tijen İnaltong'un '' Mevsimlerle Gelen Lezzetler kitabında olan balkabak çorbasının da tam pişme vakti.