Çarşamba, Haziran 14, 2006

Bugün cafede neler pişirdiğimiz yazmak istiyorum. Bu menüler nasıl çıkıyor ? Aslında biz ne istiyorsak onu pişirmekle başladık, şimdi düşünüyorum da hep de öyle devam ettik. Çünkü ben yaptığım yemeği hayal etmek istiyorum veya nasıl yapabilirim, nasıl daha lezzetli ve şık görüntülü olur. Bir dönem sonra bazı müşterilerimiz biz şöyle bir çorba içmiştik demeye başladı. Bu tabii ki çok güzel birşeydi, bu yüzden menüyü yazacağım ama sevgili Zehra'nın istediği tarifleri anlatacağım.
Pazardan pancar otları almıştım. Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı doğrayıp bol su ile yıkadık. Saplardan çorba yapmak istedim.
Pancar Saplı Sebzeli Çorba
türlü - ben pişirirken üstüne az kekik koyuyorum çok lezzetli oluyor
domatesli ekşili kabak
patatesli pazı kavurması
barbunyalı karalahana
z.yağlı taze fasulye ve enginar

şimdi size kitaplarda şeyh mualla adı ile anılan ama bunu sadece Antakyalıların bildiği mercimekli nar ekşili patlıcan tarifi yazacağım.

Mercimekli Nar Ekşili Patlıcan

2 bardak yeşil mercimek
5 patlıcan
7 adet domates
3 adet soğan
5-6 diş sarmısak
2 yemek kaşığı nane
2 yemek kaşığı yağ
limon suyu
nar ekşisi

Mercimekleri 2 bardak suyu haşlayın ve süzün. Ama kaynadıktan sonra en fazla 7-8 dk. Çukur bir kaba ay şeklinde doğranmış soğanları koyun içine haşlanmış mercimekleri,sarmısakları, nane tuz ve yağ güzelce karıştırın. Diğer taraftan domates ve patlıcanları parmak kalınlığında yuvarlak şeklinde hazırlayın. Yayvan bir tencereye bir sıra domates, üstüne mercimekli karışım, üstüne patlıcan olmak üzere katlı olarak dizin. Üstünü 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve bir limon suyu ekleyin ocağa koyun. Hiç karıştırmadan pişirin. Arada tencereyi sallayın. Servis sırasında üstüne nar ekşisi gezdirebilirsiniz.

Salı, Haziran 13, 2006

Bugün hava yağmurlu ve serin. Son kalan toz tarhana (Trakya yöresi) ile sebzeli tarhana pişirin.
Be sene tarhanamızı biz evde yaptık. Aslı ile Emrah, Emrah'ın anneannesinden tarif aldılar ve evde tarhana yapımı başladı. 3 hafta kadar her yer tarhana koktu ama çok lezzetli oldu. Ben size tarhana tarifini sonbaharda vereceğim. Bu ara Türkiye'de her yörede farklı tarhanalar var. Bizimki ayran ve döğme ile kaynatıp kurutulan kışın ıslatılıp pişirilen sıcak yoğutlu ayran çorbası , yaz aylarında ise iyi pişmiş dövme ve yoğurtla yapılan soğuk çorba da var.

Sebzeli Tarhana Çorbası

5 yemek kaşığı toz tarhana
1 havuç
2 patates
1 kabak (kışın kereviz)
1 yemek kaşığı yağ
1 yemek kaşığı salça
nane, karabiber,kırmızıbiber
dereotu,maydanoz
5 bardak su

Tencereye su ve tarhanayı koyup, kısık ateşte tarhana eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş sebzeleri tencereye ekleyin. Baharatları ekleyin. Çorbanız kaynamaya devam etsin. Bir yemek kaşığı yağı tavaya alın, içine salçayı eklayin azıcık salçanın kokusu çıksın, çorbaya sos gibi ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra maydanoz ve dereotu ekleyip ocağı kapatın. Koyu olursa kaynamış su ekleyebilirsiniz.
Cafe açmak isteyen o kadar çok insanla tanıştık ki hatta şöyle düşündük bir ara her on kişiden yedisi böyle bir iş yapmak istiyor. Bizim de hayalimiz 3 -4 masa bir mutfak, malzemeler sanki herşey çok kolay, ama şimdi 3,5 seneden sonra aslında hiç bir şey göründüğü gibi değil ! Ama ben yine de bütün zorluklara rağmen insanları doyurmayı çok sevdim. En güzel ödül de elinize sağlık çok lezzetli olmuş işte bence bütün sır burada..

Cafenin başlangıcında bugüne kadar kaç yemek yaptım, bilmiyorum, belki şöyle bir fikir edinebiliriz. 16 aralık 2002 ilk günümüzdü. Çok heyecanlı idik. Kim gelecekti ? Aslında çok soru işareti vardı. Ben sadece benim yaptığım yemekleri yediklerinde yüzlerinin alacağı ifadeyi merak ediyordum. Bir gün çok sevdiğimiz ve de devamlı müşterimiz bana dedi ki : Bu yemek çok güzel kendime ayırayım dediniz mi ? Hayır, tabii ki hayır cevap, çünkü yemeğin iyi ve lezzetli olmasını yiyen kişinin gözünde görmek çok daha önemli idi benim için.

Cafe ile daha çok anı yazacağım, hatta cafe açmak isteyenlere de ayrıntılı bilgi verebilirim.

Yeşil mercimek çok faydalı ve de çok çeşit yemeği yapılan bir bakliyat, çorbası, böreği, köftesi,salatası, pliavı..

Bakliyatlarla ilgili bütün yemekleri yazacağım, çünkü hem besleyici, hem çok faydalı, hem ülkemiz bu konuda çok zengin, her mevsim her yerde bulunabilir.

Sebzeli Yeşil Mercimek

2 bardak yeşil mercimek
2 soğan
2 diş sarmısak
1 havuç
1 kabak
2 adet biber-kırmızı,çarliston
2 adet domates
tuz,karabiber,nane
2 yemek kaşığı yağ
1 demet maydanoz

2 bardak yeşil mercimeği 2 bardak su ile haşlayın. Eğer akşamda planladıysanız evden çıkmadan ıslatın. Yani mercimekleri ayıklayın,yıkayın üstüne 2 bardak su koyun. Eğer ıslatmadıyanız tencereyi ocağa koyun,kaynadıktan sonra 5 dk içinde kapatın. 5 dk bekledikten sonra süzün. Eğer ıslattıysanız haşlamanıza gerek yok. Başka bir tencerede 2 soğanı ve srmısağı 2 kaşık yağda hafif öldürün. Soğanlar tencereye sularını bıraksın. Sonra süzmüş olduğunuz mercimekleri soğanların üstüne ekleyin. 5 dk kavurun. Mercimeklerin üstüne sırasıyla küp doğranmış havuç,kabak,biberler en üste domatesler eklenir. 2 bardak kaynamış su ilave edilir. Tuz karabiber,kırmızıbiber konduktan sonra kapağı kapadıp kısık ateşte sebzeler pişince ocağı söndürün. Ocağı söndürdükten sonra 1 kaşık nane ekleyin. Yoğun bir yemek elde edeceksiniz. Servis sırasında en üste maydanoz komayı unutmayın.

Mercimeği haşladıktan sonra 3 yemek kaşığını ayırın. Çünkü bunula mercimekli pilav yapacağız.

Mercimekli Bulgur Pilavı

2 bardak bulgur
3 yemek kaşığı mercimek
1 adet soğan
2 adet biber,kırmızı,çarliston
2 domates,1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı yağ
3,5 bardak su
2 diş sarmısak

Tencereye ay doğranmış soğan ve sarmısakları koyup karıştıralım, biberleri ekleyin, domatesler ve salçayı koyduktan sonra domatesler eriyince suyu ekleyin. Su kaynadıktan sonra bulgurları ve mercimeği tencereye koyun, tuz , kırmızıbiber kattıktan sonra ocağı kısın. Pilav suyunu çekince ocağı söndürün. 10 dk dinlendirin. Bu pilavı bir koklayın çok lezzetli bulacaksınız.