Cumartesi, Haziran 10, 2006

Kabaklı bir iki tarif yazmak istiyorum. Çünkü bazıları kabak lafı edince hemen itiraz ediyor, denemeden, nasıl olduğunu, tadını, görüntüsünü.. O yüzden sizler de kabağı seviyorsanız ve de sevdiklerinizle paylaşmak istiyorsanız yazdıklarımdan deneyin çok beğenecekler ve kabağı onlar da sevecek.
Kabak görüntü ve tat olarak aslında çok şık bir sebze ülkemizde her mevsim yetişiyor. Tatlı kabak çok güzel ve lezzetli bir sebze, ayrıca kabaktan çok çeşit yemek yapılabiliyor, çorbası, böreği, köftesi, mücver, pilav, tatlı, sıcak ve soğuk yemekler gibi...

Kabak Çorbası

4 adet kabak
2 adet havuç
2 adet patates
1 adet soğan
3_4 taze soğan
1 yemek kaşığı yağ
dereotu-maydanoz
tuz,karabiber

Tencereye yemek kaşığı yağla birlikte ay şeklinde iri doğranmış soğanları koyun. Karıştırın hemen ardından büyük küpler halinde doğranmış havuç, kabak, patates ve yeşil soğanları ekleyin, soğanlarla birlikte 5 dakika kavurun. Yani sebzelerin hafif sularının çıkması için karıştırın. Sebzelerin hafifçe kokularını duyun. Kaynamış 4-5 bardak suyu sebzelerin üstüne ekleyin. Sebzeler pişene kadar bekleyin. Sebzeler piştikten sonra blenderla sebzeleri ezin. (Eğer daha parçalı bir çorba istiyorsanız sebzeleri daha küçük doğrayıp ezmeyebilirsiniz). Ezdikten sonra koyuluk derecesi size bağlı, tuz karabiber,maydanoz, dereotu koyun. Bir taşım daha kaynatın.
Eğer suyu fazla kaçırırsanız korkmayın bir avuç tel şehriye, arpa şehriye ve bulgur ekliyebilirsiniz.

Kabaklı Börek

4 adet yufka
4 adet kabak
2 yumurta
1 çay bardağı beyaz peynir
1 su bardağı süt
dereotu,maydanoz

Kabakları bir kapta rendeleyin, içine maydanoz, dereotu,beyaz peynir,tuz, karabiber ekleyin hepsini güzelce karıştırın. Diğer yandan çukur bir kapta süt, yumurta,bir kaşık yağ çırpılır. Yağlanmış tepsiye birinci yufka hafif dışarı taşacak şeklin serilir. Eğer tepsi küçükse yufkaları kabarma payı bırakacak şekilde ikiye bölebilirsiniz. Birinci yufkanın üstüne hazırladığınız süt karışımdan sürün. ikinci yufkayı serin, elinizle biraz buruşturarak, kabaklı harçta yarısını dökün. Üçüncü yufkaya da harcı geri kalanını serin.Son yufkayı serdikten sonra en altaki yufkala kenarları kapatın. Elinizde sütlü ve yumurtalı karışım hepsini böreğinizin üstüne döküp susam ve çörekotu ile süsleyin. 170 derece az ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.


Şimdi size yapması çok kolay, görüntüsü çok şık, lezetli ve sağlıklı bir kabak tarifi yazmak istiyorum.

Dereotlu Kabak Yemeği

3 kabak
2 soğan
3 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 küçük fincan pirinç
yarı limon suyu (isterseniz)
dereotu
1 tatlı kaşığı şeker

Tencereye yağ, ay şeklinde doğranmış soğan ve sarmısakla birliktete ocağa koyun. 2 dakika karıştırın, üstüne yuvarlak şekilde doğranmış kabakları ekleyin, ocağı kısın, tencereyi arada bir sallayın. Kabakların sularını vermesinden sonra yıkanmış pirinç,dereotu,şeker,tuz,limon suyu koyup, ocağı kısın. Arad tencereyi sallayarak yemeğiniz kontrol edin. Dikkat bu yemek te hiç su olmayacak. Pirinçler pişdiğinde yemeğiniz hazır demektir. Ilık ve soğuk yiyebileceğiz çok sağlık bir kabak yemeği

Sizlere çok çeşitli sebze köfteleri anlatacağımı yazmıştım. En kolayından başlayalım istiyorum.

Kabaklı Sebze köftesi

3 kabak
3 patates
2 havuç
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
beyaz peynir ve istediğiniz kadar kaşar peynir ama çok değil çünkü burada amaç sebzeleri hissetmek
dereotu,maydanoz
yeşil soğan
nane, kekik.kırmızıbiber,karabiber
Baharatlardan aklıma ne geliyosa yazıyorum. Ama evinizde o anda yoksa siz başka bir şey ekleyin. Yorumunuzu yazın. Çünkü denemesek hiç bir şey öğrenemeyiz.

Kabak, havuç, patatesleri büyükçe bir kaba rendeleyin sonra bunları hafifce sıkın. Geriyi kalan bütün malzemeleri sebzelere ekleyip iyice yoğurun. Elinizde köfte şekilleri verin bu size kalmış, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Burada önemli nokta fırınnızı 170 derece 10 dakika ısıtın. Köfteleri koyduktan sonra ısıyı 155-160 dereceye düşüürüp 15 dk pişirin, daha sonra 180 derece 10 dk pişirin. Çünkü sebzeleriniz çiğ pişmeleri sağlamak için. Köfteler un yerine galeta unu ve mısır unu ekleyebilirsiniz.


Sebzeli Patates Köftesi

4-5 adet haşlanmış patates
2 havuç
Biber çeşitleri, kırmızı,çarliston,sivri birer adet yeter.
2 adet soğan -3 diş sarmısak
maydanoz, dereotu,
karabiber,kırmızıbiber,
tuz ve köri
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Bir tavada küçük küp doğranmış soğan ve sarmısakları hafifçe öldürün, rendelenmiş havuçları ekleyin karıştırın,havuçların turuncu renkleri çıksın, ince doğranmış biberleri ekleyin. Bütün malzemeleri hafifce kavurun. Baharatları ekledikten sonra ocaktan indirin. Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Yeşillikleri ve soğumuş tavadaki malzemeleri patateslere katın. Elinizle yoğurun. Şekiller size ait olmak üzere köfteler yapın. Yağlanmış fırın tepsine dizin. 170 derece fırında pişiririn. 20 dk kadar veya köftelerin üstleri hafif kızarıncaya kadar.

Önümüz yaz, yaz aylarında insanlar kızartma yemeye bayılırlar. Sizlere kızartma tadında ama yağlı olmaya sebze kızartması anlatmak istiyorum. Biraz zamanınız alacak ama yağ kokmayacaksınız ve yağlı yemeyeceksiniz.

Sebze Sote

2 kabak
2 patlıcan
3 patates
3 er adet biber çeşitleri
7-8 domates
4-5 sarmısak

Sebzelerinizi ayrı ayrı küpler halinde doğrayın birbirine karıştımadan kaselere koyun.

Teflon veya çelik bir tavayı orta ısında ocağın üstüne koyun içine bir yemek kaşığı yağ ekleyi ısıtın sonra kabakları tavaya koyun, tavayı hafif hafif sallayarak kabak pişene kadar bekleyin. Kabaklar pişince tavada fırın tepsisine boşaltın. Diğer sebzeler içinde aynı işlemi tekrar edin. Diğer tarafta domatesleri küçük doğrayın ayrı kapta sarmısakları ekleyin sos kıvamına gelinceye kadar pişirin tuz karabiber koyun. Koyu bir sos olunca ocağı söndürün. Diğer tarafta az yağda sotelediğiniz sebzeleri tepiye sıra ile yerleştirin. Üstüne hazırlamış olduğunuz sosu dökün. 170 derece fırında 10 dk fırınlayın. Belki biraz zaman alacak ama denemeye değer.

Pazar, Haziran 04, 2006

Öncellikle sizlere bir yaz çorbası anlatmak istiyorum. Benim için bu çorbanın annelerimizin yaptığı haliyle çok önemli bir hatırası var. Büyük kızım doğduğunda bu çorbadan yapmışlardı. Benim için dünyanın en lezzetli çorbasıydı. Aylardan temmuz ve çorba domatesli şehriye çorbası muhteşemdi..
Ama şimdilerde aynı çorbayı sebzeli pişiriyorum. deneyin, çok beğeneceksiniz.

Domatesli Sebzeli Şehriye Çorbası

2 adet patates
2 adet havuç
5 adet domates
az miktar salça
1 yemek kaşığı yağ
2 fincan şehriye
maydanoz, karabiber,tuz

Bir küçük tencereye 1 yemek kaşığı yağı ekledikten sonra üstüne soyulmuş domateslerle ocağa koyun. Domatesler pişince yani sularını çekinceye kadar burada salçayı da ekleyebilirsiniz. Ocağın diger gözüne çorbayı pişireceğiniz tencereyi 5 bardak suyu koyun, kaynayınca küçük küp doğramış olduğunuz havuç ve patatesleri ekleyin. Patatesler ve havuçlar pişmesine doğru pişirmiş olduğunuz domatesleri ekleyin. Birlikte biraz kaynadıktan sonra şehriye, maydanoz, karabiber ve tuz. Şehriyeler Pişdikten sonra ocağı söndürün.
Bu çorbaya küçük bir sos yapabilirsiniz. Ayrıca kereviz zamanı kereviz ve yaprakları çok lezzet katacaktır.
Bir adet domates bir kaba rendelenir,bir diş sarmısak,yarı limon suyu,1 yemek kaşığı un hepsi karıştırılır. Çorbanın suyunudan bir miktar eklenir. Bu sos çorbayı ocaktan indirmeden eklenir, bir taşım kaynatılır.


Patlıcanlı Börek

4 adet yufka
4 patlıcan
2 soğan
3 domates
2 biber
2 diş sarmısak
tuz,karabiber,kekik,kırmızıbiber
2 yemek kaşığı yağ
1 yumurta
1fincan su ve süt karışımı

Önce tencereye yağ,ay şeklinde doğranmış soğanlar ve sarmısak ekleyin. Hafif öldürün, biberleri,küp doğranmış patlıcanları en üstüne domatesleri, tuz ekleyin, 10-15 dk sularını çekene kadar pişirin. Ocaktan indirmeden karabiber,kırmızıbiber ve de kekiği ekleyin.

Yufkanın bir tanesini yağlanmış tepsiye dışa taşacak şeklinde yerleştirin. Üstüne yumurta, süt ve su karışımı ile ıslatın. İkinci yufkayı ortadan kesin, düz değil buruşuk yerleştirin. Daha sonraki yufkanın üstüne patlıcanlı harçı yerleştirin. Üstünü en alttaki yufka ile kapatın. Elinizde kalan karışım ün üste dökün bolca olabilir. susam ve çörek otu ekleyin. 10 dk bekletin. 160 derece az ısınmış fırında üstü kızarıncaya pişin.

Börek pişirirken dikkat edeceğiniz en önemli nokta çok sıcak fırına börek koymayın. Kabarmaz ve bütün yufkalar tepsiye yapışıp kalır. Yufkaları ıslatmak için mutlaka su yumurta, süt, yoğurt (malzemeye göre) gibi karışımlar yapın.


Soyalı, Patatesli Biber Dolması

10 adet dolmalık biber
Yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
2 adet rendelenmiş patates
2 adet soğan
1 fincan ıslatılmış soya kıyması
1 demet maydanoz,dereotu
3 adet domates, 1 yemek kaşığı salça
tuz karabiber,nane

Dolmalık biberleri temizleyin. Dolma harcı için bütün malzemeyi karıştırın 1 yemek kaşığı yağ ekleyip iyice yoğurun.Biberleri çok sıkı olmayacak şeklide doldurun. Domateslerden kapaklar yapın. Tencereye yan yana dizin. 2 bardak kaynamış su ve 1 yemek kaşığı su ilavesiyle pişirin. Biberlerin dış kabukları pişince ocagı söndürün. 10dk dinlendirin. Eğer isterseniz dolmaları tencereden bir fırın tepsisine boşaltıp, sıcak fırında 10 dk fırınlarsanız şık ve lezzetli bir yemek elde edersiniz.

Şimdi taze patatesler çıktı. Çok lezzetliler Patatesle bir çok çeşit soğuk sıcak yemek yapılabilir. Hiç yemeğiniz olmasa bile mutfak dolabında bulacağınız 3-4 patatesle çok rahatlık doyarsınız. Patatesleri hemen küçük bir tencerede haşlayın. Biraz beyaz peynir zeytin baharat domates , patatesler küçük küpler halinde doğrayın minik bir fırın tepsisine dizin üstüne de sizin hayal gücünüze kalmış peynirler, zeytinler ...
20 dk fırınlayın . Çok lezzetli olacaktır. Kızarmış patatesten daha sağlıklı ve lezzetli