Cuma, Ekim 06, 2006

Şimdi elmalı bir kek pişiriyorum margarin yerine zeytinyağı koydum o yüzden fırından çıkınca size tarifini yazacağım bu keki ilk defa epey yıl önce sevgili arkadaşım Songül'ün evinde yemiştim sonra çeşitli defalar yaptım çok şık ve lezzetli oluyor keki yaparken düşündüm gerçekten yemek yapmak sevgi işi ben hayatın her bölümü için bunu düşünürüm ama yemek gerçekten sevgi işi , eğer soğan doğramayı,sarmısak soymayı patates doğramayı ya da herhangi bir sebze meyva veya et diyelim bunları önünüze koyduğunuzda içinden ben bunlardan şimdi çok güzel ve lezzetli bir yemek çıkaracağım demiyorsanız biraz daha benim gibi düşünüp dünyanın en güzel yemeğini yapacağım ya da öyle hissedeceğim demiyorsanız yemek yapmayı sevmiyorsunuz, o zaman neden yemek yeriz? ya da yemek yemek sizin hayatınızda ne kadar önemli? Şimdi bu yazıyı okuyanlar ama canım ne olacak alt tarafı yemek yemek veya yapmak ne var bunda bu kadar duygusal olmanın...Halbuki bir ev kurulurken ne kadar önemlidir mutfak eşyası almak hatta marka ile seçeriz beyaz eşyamızı, tenceremizi, bardağımızı, çatal-kaşık herkesin mali gücüne göredir ama yine şartların en iyisi alınmaya çalışılır neden? Hiç kullanmayacaksak tencerenin markasının ne önemi var veya hazır yemekler alıp sunduğumuz bir masadaki tabak ve bardağı , herzaman yazdığım gibi kendi elinizle yaptığınız bir menemen nasıl lezzetlidir, çünkü kendi elinizle yapacağınız herşey tam sizin ruhunuzu ortaya koyacaktır. Bütün çektiğiniz iş stresini de ortadan kaldırarak.
Ben mutfak eşyalarının en pahalısını alıp sonra o mutfağı ve mutfak malzemelerini hiç kullanmayan bir aile ile tanışmıştım ve şok olmuştum çünkü kadının eşi bana "kadınlar son teknik bütün mutfak malzemelerini alır sonra onlar dolaplarda saklar deyince" ben de o gün satın alıp kekler denediğimiz robottan bahsetmiştim, bütün kesme bıçaklarını nasıl denediğimizi, havuçları, patatesleri nasıl kestiğimizi anlamıştım çok şaşkın ifade ile bana baktığını hiç unutmam. Son model robotunuzu kaç kere kullandınız ? Ya da son teknikler yapılmış yemeği şöyle pişer, keki çok iyi kabartan, böreğin altını üstünü iyi kızartan fırınınızı?


Bu arada elmalı turta fırından çıktı çok leziz olmuş demek ki zeyinyağı ile yapabiliriz.

Elmalı turta

3 adet elma
1,5 bardak un
8 yemek kaşığı un
yarı çay bardağı zeytin yağı
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
yarım limon suyu ve kabuğu rendesi

önce yumurta ve şekeri iyice çırpın daha sonra un,limon suyu,limon kabuğu,yağ ve kabatma tozunu ekleyip iyice karıştırın çok koyu olmayan bir hamurunuz olacak bu malzemeyi yağlanmış bir borcama dökün. Üstüne ince ay şeklinde dilimlenmiş elmaların üst üste gelecek şeklinde hamuru üstünü kaplayın. 150 derece fırında 20 dakika pişirin servis sırasında üstüne bal veya tarçınla karıştırılmış pudra şekeri koyabilirsiniz.