Çarşamba, Kasım 08, 2006

Daha önce yazdığım elmalı turtayı bu sefer yapılış şeklini değiştirerek denedim.Görüntüsü çok şık ve lezzetli bir elmalı kek oldu yazmak istiyorum deneyin sizde beğeneceksiniz.

Elma dilimli kek

2 yumurta
1/2 su bardağı şeker
limon suyu ve limon kabuğu rendesi
1,5 bardak un
Bir çay bardağından az eksik riviera tipi zeytinyağı
2 elma
kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın

yumuta ve şekeri iyice çırpın, un limon suyu,kabuğu,yağ ve de kabartma tozunu ekleyin yine elinizde yumuşak bir hamur olacak. Elmaları ince dilimler halinde doğrayın. Kare şeklinde borcamı alın dbini yağlayın, elinizle tepsinin dipine bir avuç toz şeker serpin, üstüne elma dilimlerini muntazam bir şekilde dizin. Elma dilimlerinin üstüne hazırladığınız yumuşak hamuru yavaşça dökün ve kaşık yardımı ile düzgünce yayın. Hamurun üstüne gerikalan elma dilimlerini düzgün olarak dizin, elmaları üstüne yine elinizle bir avuç şeker serpin, biraz da tarçın ekleyin. 150 derece 5 dk ısıtılmış fırına koyun 20-25 dk sonra muhteşem bir elmalı kekiniz olacak.
Alta dizmiş olduğunuz elmalar hamura gömülecek ve de çok lezzetli olacaktır.

Zencefilin faydaları yazmakla bitmiyor özellikle de üşütmelerde sıcak çaylara bir çay kaşığı ekleyip için çok faydasını göreceksiniz. Şimdi zencefilli kurabiye pişerken evinizdeki kokuya bayılacaksınız.

Zencefilli kurabiye

2 su bardağı un
1 bardak şeker
1 yumurta
kabartma tozu
100 gr en bitkiselinden margarin ve 3 kaşık tereyağı
1,5 çay kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı vanilya

Bütün malzemeyi karıştırın yumuşak elinize yapışmayan bir hamur elde edin belki bir miktar daha un ilave edebilirsiniz. Ama hamurunuz yumuşak ve de şekil verilebilen bir hamur olacak.
Fırın tepsisini yağlayın, fırın 170 derece yakın sonra kurabiyelere şekil vererek tepsiye dizin, asıl şekil 2cm kalınlıkta tam yuvarlak olmayan hafif kedi dili görüntüsünde olmalı ama şart değil isterseniz kalp şeklide de yapabilirsiniz. kurabiyeleri tepsiye dizdikten sonra üstlerine elinizle azar azar toz şeker serpin, fırın biraz sıcak olsun çünkü kurabiye pişirirken sıcak fırın önemli kurabiyeler yayılmıyor ve de kabararak pişiyor. 10 dk içinde çay ve kahvenin yanında yiyebileceğiniz çok lezzetli kurabiyeleriniz hazır olacak ayrıca sabah işe giderken de çantanıza 2-3 tane atmayı unutmayın.


Hazır şimdi tam zamanı ıspanaklar çok güzel bütün uzmanlarda ama yeşil sebzeler yiyin diyor. O zaman size yeşil bir çorba

Yeşil çorba

1/2 ıspanak
2 patates
1 havuç
1 adet kereviz saplarıyla birlikte
bir top karnıbahar
bir top brokoli
1 soğan
tuz. karabiber.1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı muskat

5 bardak suyu derin bir tencereye koyup ocağı yakın suyu kaynadıktan sonra ayıklanmış sebzeleri sırasıya, havuç, kereviz, patates,brokoli,karnıbahar,soğan ve de ıspanak iri parçalar halinde kaynamış suyun içine atın , kaynadıktan sonra ocağı kısın. Eğer maydanoz varsa onu iyice yıkayıp sapları ile birlite tencereye ekleyin. Sebzeler iyice pişince el blendırı ile hepsini ezin yoğun ve yeşil çorbanız hazır bir damla yağ katın. Yoğunluğuna siz karar verin. Tuz ve baharatları ekleyin son olarak da muskat hemen sağlıklı ve şık bir çorbanız oldu. Eğer bu sebzelerden herhangi biri yoksa önemli değil evde hangisi varsa yapabilirsiniz.