Salı, Aralık 19, 2006

Elimizdeki malzemeyi ne kadar iyi ve doğru yerde kullanıyoruz acaba. Yemek yaparken fark ettim ,alış verişe gitmemiştim evde bulunan malzemeler yemek yapmak istiyordum. Dolapları karıştırdım ne bulursam pişirmeye başladım. O zaman düşündüm, hadi dolapları açın neleriniz var görün,elinizdeki malzeme ile en güzel ve de en lezzetli yemeğini yapabilirmisiniz ? Ben ne yaptım ev de ekmek bitmişti, dedim ya bir rahatsızım, ne yaptım bir parça hamur yaptım, maya vardı, olmazsada fark etmeyecek sadece su ve un ile hamur yapılabilir, teflon bir tavada küçük yufka ekmekler pişirdim.Sonra hamur biraz fazla kabarmıştı yani çoğalmıştı, hadi iki üç tane poğaça yapayım dedim, baktım son yumurtayı kek için kullanmıştım, poğaçaların üstüne çok az süt ve yoğurt karışımını sürdüm, fırında çok güzel kızarmış olarak çıktı. Poğaçaların içine dolapta ne buldumsa koydum.Peynir parçaları,bir kaç zeytin.
Yemek hazırlarken bence önce elinizdeki malzemeyi düşünün, o malzemelere göre ek bir şeyler alın, böyle yaparsak bütçemize de katkıda bulunacak, hem de yaratıcılığınız artacaktır.
Evdeki malzemelerle elma dilimli portakallı kek, tezgahın üstünde 2 adet portakal öylece duruyor, elmaları annem getirmiş zaten var, o zaman kek yapabiliriz.
elma dilimli portakallı kek
2 veya 3 portakal veya mandalina
1/2 zeytinyağı
2 bardak un veya
1 bardak un
1 bardak irmik
1 yumurta
1 bardak şeker
3 adet elma,büyükse 1 adet yeter
kabartma tozu
varsa elmaların üstüne tarçın
şeker ve yumurta iyice çırpılır, yağ eklenir, çırpma devam ederken,un bir portakalın suyu ve rendelenmiş kabukları,kabartma tozu iyice karıştırılır. Orta boy bir kek kalıbı yağlanır, kek malzemesi içine dökülür, yumuşak kek hamurunun üstüne elma dilimleri ince ince kesilip dizilir, üstüne isterseniz 1 çay kaşığı tarçın serpilir. 160 derece ve 5 dk ısıtılmış fırında kek pişirilir.Fırından çıktıktan sonra kekin üstüne geri kalan portakalın suyu dökülür. Ben yaptım çok güzel oldu.
Dolaplarınızı kontrol edin bakalım neler var, ve onlara ufacık eklerle neler yapabilirsiniz. Hani bazen ansızın bir düğün ve bir akşam yemeği çıkar, bütün giyeceklerinizi gidip yeni mi alırsınız, yoksa dolaptaki eteğe bir bluz veya şık bir elbiseye sade bir takı veya ayakkabınıza uygun farklı bir çantamı uydurmaya çalışırsınız. İşte bu yazdıklarım yemek işinde daha kolay ve zevkli, hem aileniz farklı bir tat deneyecek, hem sizin ne kadar yaratıcı olduğunuzu görecekler, hem de bütçenizi katkı sağlamış olacaksınız. Bütün bunların dün ekmek yapmayı çalıştığım hamuru yaparken düşündüm. Yemek yapmanın düşüncelere de çok iyi geldiğini söyleyebilirim.

Pazartesi, Aralık 18, 2006

Sebzeli ve soya soslu noodle (çin eriştesi pirinç unundan yapılıyor) birkaç tarif cafedeyken denemiştik. Evde sebzeli erişte denedim çok güzel oldu. Sizde deneyin diye yazıyorum.


Soya soslu sebzeli ev eriştesi

1 kase erişte
1 adet çubuk şekilde doğranmış havuç
1 adet çubuk şekilde doğranmış kabak
1 adet soğan
3 diş sarmısak
1 su bardağı bezelye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı soya sosu
karabiber,kırmızıbiber,kekik

Erişteleri 2 kase kaynamış suda bir taşım kaynatıp yumuşaması için bekletelim. Tencereye yağı koyun,soğanları ay şeklinde doğrayın hafifce soteleyin, sarmısakları da bu aşamada ekleyin. Çubuk şeklinde doğradığınız havuçları tencereye koyup 5 dakika soteleyin, kabakları da tecereye koyun, sularını verince bezelyeleri ekleyin. Baharatları eklemeyi bu aşamada yapabilirsiniz. Bütün sebzeleri en fazla 5 dakika içinde söndürün. Yani hafif diri kalacaklar. Sonra erişteleri süzün , suyunu atmayın o gün yapacağınız çorbaya ekleyebilirsiniz. Bir servis kabına sebzeleri ve erişteleri kat kat dizin. Bir kat sebze, bir kat erişte olarak, üstüne soya sosunu ilave edin. Hem şık hem lezzetli ve sağlıklı bir yemek daha.

Eğer evde başka sebzeler varsa onlarla değişiklik yapabilirsiniz. Örneğin brokoli çok yakışacaktır. Eğer ev erişteniz yoksa normal erişte ile denerseniz, erişteyi makarna gibi haşlamanız gerekir,sadce süreyi daha az tutabilirsiniz.
Annemler bu hafta Arapgir'e döndüler. Onlar gittikten sonra fark ettim ki ev de kalabalık olmak ya da bir kaç kişi bir arada olup yemek yapmak ve yemek çok daha zevkli ve lezzetli. Belki de Büyük şehirde yaşayan gittikçe küçülen aileler sebebiyle bazı şeyler denenmiyor. Değişen ve zorlaşan yaşam koşulları bizi bizden ve de alışkanlıklarımızdan, ailemizden komşularımızdan aldığımız daha doğrusu tatdığımız tatlardan eksik bırakıyor. Ama biz yine de elimizden geleni yapıp annelerimizden komşu teyzelerden duyduğumuz tatları kendimiz de deneyelim ki, bizden sonra gelecekler ve çocuklarımız öğrensin ve de onlarda devam ettirsinler.
Aslında birkaç günden beri benim kurdeşen(üritiker) çok kötü, her yerim şişti ve kızardı ilaçları hiç bırakmadım ama yine de kötü yakın da düzelirim herhalde.
Büyük beyaz canım lahanalar pazarda bolca satılıyor. Lahanadan çok çeşit yemek yapabilirsiniz. Sakın sevmiyorum falan demeyin. Hatta önce çiğ deneyin. Lahanalar dolmalık ve kapuskalık diye satılıyor yani göbek salata alır gibi. Dıştan elinizle bastırın eğer yumuşaksa dolmalık, sertse kapuskalık demektir. Satıcılar zaten biliyor. Ama siz yine de biliyormuş gibi yapın ve elinizle dokunun.
3 adet farklı lahana yemeği yazacağım. Ama önce çiğ bir salata deneyin bunu için bir kaç yaprak çıkarın, yaprakların hiç küçülmeden katlayarak ince ince uzun şeritler halide doğrayın. Güzelce yıkayın ve süzün. Bir kaç yaprak tere ve roka,maydanoz,yeşil soğan ve dereotu
Bütün malzemeyi lahanaları da katarak güzel bir salata yapın. Üstüne de zeytinyağı limon ve kırmızı biber serpin ve afiyetle yiyin kendinizi nasıl iyi hissedeceksiniz.
Soya Kıymalı Lahana Dolması
Orta boy dolmalık lahana
2 adet soğan
Yarım su bardağı soya kıyması
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
maydanoz
dereotu
2 yemek kaşığı salça
3 diş sarmısak
karabiber,kırmızı biber
kekik
sumak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Büyükçe bir tencereye lahanayı içine koyacak kadar su koyup kaynatın,suyun için yarım limon dilimi ve tuz ekleyin. Su kaynadıktan sonra Lahananın orta ve sert kısmını bıçak yardımıyla oyun ve kaynayan suyun içine yerleştirin. Beş dakika kaynadıktan sonra ters çevirin, 5 dakika da o durumda kaynasın. Yaprakları kontrol edin yumuşamışsa ocağı kapatın lahanayı süzün.
Diğer tarafta soğanları çok küçük küp şeklinde doğrayın. Soya kıymasını bir bardak kaynar suyla ıslatın. pirinci yıkayın geri kalan bütün malzemelerle güzel bir harç yapın. Yağın bir kaşığınıda dolma harcına ekleyin. Sumak dolmaların pişerken üstüne eklenecek. Sonra lahana yaprakların ayırın, orta kısımdaki sert olan bölümleri kesin, istediğiniz büyüklükte sarın , şekil için hiç korkmayın tencerede çok güzel çıkacaklar. Harcınız bitine kadar sarın lahanadan geride kalanlarla kapuska yapacağız. Dolmaları düdüklü tencere veya normal tencere güzelce üst üste dizin, üstüne kalan yağı, sumak ve azıcık kırmızı biber gezdirin, tencereye göre, suyunu ekleyin ocağa koyun, pişince indirin. En fazla 15 dakika sonra çok güzel bir lahana dolması hazır olacaktır. Servis sırasında yoğurtla,kırmızı pul biberle veya limonla deneyebilirsiniz.
Lahananızda kalan parçaları bıçakla küçük küçük doğrayın. Bir soğanı küp şekilde doğrayıp, az bir yağla tencereye alın, hafifce kavurun, 3 diş sarmısak ekleyin, iki kaşık salçayı da ekledikten sonra salça kokusu çıkana kadar karıştırın, küçük doğradığınız lahanaları ekleyin. Kavurmaya devam edin lahanalar sularını salsın. İki bardak kaynamış suyu da tencereye koyun ocağın altını kısın yavaşca pişmeye bırakın, lahanalar yumuşayınca bir fincan bulgur ekleyin,eğer suyu azaldıysa bir bardak daha koyabilirsiniz. Kırmızı biber ve tuz ilave edin. Lahanalar tam yumuşadığında ocağı kapatın. Yemeğiniz dinlesin. Uzun bir servis tabağında masaya koyun, herkes çok beğenecektir.
Bu akşam biz evde brokoli çorbası yaptık, çok tarif var biliyorum ama ben size yapılışı çok kolay ve de çabuk hazırlanan bir brokoli çorbası yazacağım.
Brokoli Çorbası
1 adet brokoli
1 adet soğan
1 adet havuç
1 bardak süt
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı un
tuz,karabiber,kırmızı biber
Brokoliyi kaynar suda 3 dakika haşlayın ve süzün. Tencereye soğanı,sarmısağı koyun bir yemek kaşığı yağda soteleyin, küp doğranmış havuçları ekleyip sotelemeye devam edin ,havuçları hafif renkleri çıksın, haşlamış brokoliyide tencereye atın, karıştın, 2 yemek kaşığı unu da koyun, sebzelerle birlikte kavurun , sütü ekleyin. Süt ve sebzeleri karıştırın 2 bardak kaynamış su ilave edin, ocağın altını kısın 10 dk kaynatın, Tuz,karabiber ve kırmızı biberi de çorbanız koyun. Eğer blendırdan geçirecekseniz , baharatları koymadan geçirin. Koyuluğunu siz kendinize göre ayarlabilirsiniz. Bizim çorba çok güzel olmuştu , sizlerin ki de çok güzel olacaktır.