Pazartesi, Şubat 19, 2007

Kış bitmeden cafe günlerinde her hafta yaptığımız ve sevgili Tijen İnaltong kitabında (Mevsimlerle Gelen Lezzetler) yer alan bir sebze çorbasını da sevgili arkadaşım Sinem için yazıyorum. Aşure'de bizde “ben içinde her sebzenin ve bakliyatın olduğu çorbaları seviyorum nasıl yapılıyor deyince,” tabii ki Minnestrone geldi aklıma, Sevgili Tijen Hanıma çok teşekkürler, ufkumuzu açtığınız için.

Cafenin tahtasına bu çorbayı yazdığımızda uzun bir süre minestrone ne demek diye sormak ve denemek için cafeye gelen bütün müşterilerimize sevgi ve selamlar.

Sebze Çorbası-Minestrone (İtalyan usulü)

2 patates
2 soğan
Kereviz sapı
3-4 diş sarmısak
1 su bardağı barbunya
2 havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı domates püresi
Çeyrek bardak arpa şehriyesi, yıldız makarna
Maydanoz
Tuz kırmızıbiber, karabiber,nane

Büyükçe bir tencereye yarısına kadar su ile doldurun. Sebze suyu olursa daha iyi olur. Ispanak, pazı gibi haşladığınız su. Tencereye domates püresini ekleyin. Ocağı yakın, su kaynamaya başladığı zaman sıra ile bütün malzemeleri küçük küpler halinde doğrayıp kaynamış suya ekleyin.Yağ, soğan, sarmısak, havuç, patates, kereviz sapları , sonra barbunyayı tencereye koyun. Bütün sebzeler pişince en son arpa şehriye ya da yıldız makarnayı ekleyin.Çorbanız özleşmeye başlayınca suyunu kontrol edin. Maydanoz ve baharatları ekleyin. Bu çorba italyan usulü olduğundan servis sırasında kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.
Kış aylarında yapılan salatalar bence yaz aylarındakinden daha renkli ve çeşitli, bu aylarda bol miktarda bulunan turp çeşitleri (kırmızı,beyaz,siyah), havuç, brokoli, karnıbahar, lahana (kırmızı,beyaz), ıspanak,pırasa,patates, bakliyatların hepsi, mercimek, kurufasulye, barbunya, nohut, mısır, bulgur,pirinç,makarna çeşitleri..... bu listeyi çok uzatabiliriz. Bu malzemeleri çeşitli şekillerde doğrayıp, ya da rendeleyerek sadece zeytinyağı ve limonla tatlandırarak kendimize sağlıklı bir öğün yemek yapabiliriz. Hatta ıspanak, pazı gibi sebzeleri haşlayıp sadece yoğurtla karıştırıp yiyebiliriz.

Ben arkadaşımın evinde yedim. Kuskuslu ve sebzeli salata onu anlatmak istiyorum. O salatayı görünce nelerden kış salatası yapabilirim diye düşündüm. Çok fazla çeşit çıktı. Sizlerde evinizde hiç vaktim yok yemek yapamıyorum diyorsanız, salataları yapabilirsiniz. Hem kolay, hem sağlıklı, hem de besleyici.
Önce kuskuslu olanı yazacağım. Sonra yeşil mercimekle yapılan çok şık bir salata.

Sebzeli kuskus salatası
½ paket kuskus
2 rendelenmiş havuç
2 yemek kaşığı bezelye
4-5 adet salatalık turşusu
4 adet yeşil soğan
2 yemek kaşığı mısır
Maydanoz,dereotu (yarımşar demet)
Tuz, zeytinyağı, limon

Yarım paket kuskusu 3 bardak su ile haşlayın. Diğer taraftan salata kasesine bütün malzemeleri koyup karıştırın. Malzemelerin üstüne ılınmış kuskusları ekleyin
Güzelce karıştırın. Zeytinyağı ve limonu ekleyin. Çok renkli ve sağlıklı bir yemeğiniz oldu.

Aynı şekilde sadece yeşil mercimekten böyle bir salata elde edebilirsiniz. Bu sefer mercimekleri haşlıyorsunuz. Bir bardak yeşil mercimeği 2 bardak soğuk su ile haşlayın ve süzün. Mercimeklerin dağılmamasına dikkat edin. Kaynadıktan sonra 5-6 dk yeterli olacaktır.
Mercimek salatasına çok ince doğranmış pırasa da koyabilirsiniz.

Pirinçle yapılan salata-çin pilavı adı verilen salata da çok renkli ve lezzetli oluyor.

Sadece karnıbahar ve brokoli haşlayarak da çok leziz salatalar yapabilirsiniz.