Pazartesi, Şubat 05, 2007

Aşure ayı ve ben tabii ki aşure yaptım. Öncesinde yazmadım, heryerde bolca tarif var. Ama aşure bana göre hissedilerek pişirilmeli, böyle yazınca diyeceksiniz sen bütün yemekler için öyle söylüyorsun. Doğru ama aşurede şöyle silkinip kendimize gelmeliyiz. Bütün bir yıl neler yaptık, neler yapmak istiyoruz, nasıl bir yaşantı bizi mutlu ediyor. Bütün bunları şöyle bir kafamızda geçirip aşure pişirmeliyiz.
Hatta artık komşuluk kalmadığı için en eski arkadaşlarımıza aşure yapmalıyız. Aşure yaparken kimlerle paylaşayım diye düşünmeliyiz. Yani aşure tek başınıza yiyeceğiniz bir tatlı olmamalı. Niye böyle yazdım. Çünkü ben çocuktum annem aşure yapardı, büyükçe bir kovaya doldurur, içinde koca bir kepçe ile komşulara kepçe kepçe dağıtırdık. Aşure büyük bir kazanda pişerdi. Zaten kokusu bütün mahalleyi kaplardı.
Büyüdükçe ve evler apartman haline geldikçe bu kepçe ile dağıtma yok oldu. Annem bizleri çağırmaya başladı, yine dayanmayıp alt komşu, üst komşu, mahalle bakkalı dağıtıyordu. Ben böyle bir alışkanlık içinde büyümüştüm. Sonra ben kendim küçük bir tencere ile başladım. Her geçen yıl tencereyi büyütüp, bütün bir yıl göremediğim, aynı şehirde ama iş-güç içinde görüşemediğimiz arkadaşlarımı çağırmaya başladım. Uzun senelerden beri devam ettim. Sonra cafe günlerde bir gün cafe müşterilerine, bir gün yine arkadaşlarımıza olmak üzere iki kez pişirmeye başladım.
Bu sene acaba yine iki defa mı pişirsem diye düşündüm. Bu hafta birincisini yaptım.
Eğer sizlerde bu kadar kargaşa ve yoğunluk içinde uzun zamandır görmediğiniz arkadaş, akraba, dostlarınızı bu günlerde kendi yaptığınız bir aşure ile ağırlayabilirsiniz.
Çocuklarınız da sizden öğrenip gelecekte herşeylerin daha da suni-sahte, yok gerçek kelime sanal olacağı günlerde misler gibi kokan ve içindekilerin hepsini kendi toprağında yetişmiş bir tencere aşure pişirebilsinler.
Aşure yapmak kesinlikle zor değil, sadece bilinçli bir hazırlık gerekiyor. Ben size ölçü yazmayacağım. Aşureyi nasıl yapacağınız yazacağım.

Aşure için alınacak malzemeler :

Aşurelik buğday, (un elde edilen buğdayın su ile ıslatılıp döğülmüş hali-diğer adı döğme)
Şeker
Fındık,fıstık,üzüm, dolmalık fıstık
Nohut, kuru fasulye
İncir, kayısı,dut ,ceviz
Karanfil
Portakal kabuğu, elma
Nar
Bir tutam tuz

Öncelikle aşure pişirmeyi düşündüğünüz bir gün evvel aşurelik buğdayınız iyice yıkayıp üstünü bir karış geçecek şekilde su koyup 5 dakika kaynatın. Ocağı söndürün sabaha kadar beklesin. Nohut ve kuru fasulyeyi de yıkayıp ıslatın.
Ertesi sabah aşurelik buğday tenceresini ocağa koyun, üstüne de kaynatılmış su ilave edin. Diğer taraftan nohut ve fasulyeyi de haşlayın. Buğday kaynamaya başladıktan sonra, haşlamış olduğunuz fasulye ve nohutu ilve edin. Aşure yaparaken dikkat edeceğiniz en önemli şey pişme derecesine göre malzemeleri tencere eklemek, sonra sırası ile fındıkları biraz küçülterek robotla yapabilirsiniz, fıstık,üzüm,kayısı, çok az ceviz , portakal kabuğu,elma karanfil ve bir tutam tuz. Bütün malzemeler iyice bir kaynasın. Aşureniz iyice kaynamaya devam ederken dikkat edeceğiniz en önemli şey, malzemelerinizin iyi pişmiş olması , çünkü şekeri koyduktan sonra aşurenizdeki malzemeler dirileşir. Yani bütün pişme işlemi şeker olmayan zamandır. En son şekeri ekleyip 10-15 dk kadar kaynatın. Portakal kabuğu ve elma sizin keyfiniz kalmış bir tattır. Koymak zorunda değilsiniz. Aşureniz piştikten sonra 5 dk tencerede dinlendirin. Sonra kaselere boşaltın. Aşurelik buğday durdukça koyulaşan bir malzeme olduğu için biraz sulu olmasına dikkat edin. Kaselere koyduktan sonra bir yoğunlaşmasını bekleyip üstünü süsleyebilirsiniz. O artık sizin göz zevkinize kalmış.

Gerçekten aşure yapmak isterseniz mutlaka başarılı olursunuz. Bir de aşureyi arkadaşlarınızla paylaşırsanız çok daha mutlu bir yıl geçirisiniz.