Çarşamba, Ocak 10, 2007

Yemek pişirmeye nereden başlıyorsunuz? Ya da hangi sıra ile pişiriyorsunuz? Ben bugün yemek yaparken nasıl daha hızlı ve düzenli olacağımızı düşündüm, sizlerle paylaşmak istedim. Yemek pişirme sırasını iyi ayarlarsak çok kısa zaman içinde çok çeşitli yemekler hazırlayabiliriz.

Öncelikle çorba yapacaktım, bunun için malzemeleri çıkardım,mercimek,soğan,un. Küçük bir lahanam vardı kapuska yapmak istedim, hemen tencereye haşlama suyunu koydum ocağı yaktım. Zeytinyağlı pırasa içinse pırasaları ve havuçları ayıkladım, yıkadım. İlk önce ayıklama ve yıkama işlemini yaptım. Çorba için ocağa tencereyi koydum,bir soğanı küçük küpler halinde doğradım, hafifce sotelenmeye başladı, diğer tarafta mercimekleri iyice yıkadım, çay makinesine de yemeklere yetecek suyu koydum, kaynamış su yemeklerimizin daha çabuk pişmesine ve daha lezzetli olmasına yardımcı olacak. Düdüklü tencereye,yarım soğanı ay şeklinde doğrayıp attım, havuçları verev koydum, pırasaları ekledim, bir tane kerevizim vardı onuda pırasaların üstüne koydum, çorbanın soğanları sotelenmişti,mercimekleri ekledim, karıştırdım, bir fincan pirinç yıkadım, pırasaların üstüne ekledim,yağ,tuz,şeker ve 2 bardak kadar kaynamış suyu ekleyip ocağa koydum.

Lahana için koyduğum su kaynamıştı, lahananın orta sert kısmını bıçakla aldım,tuz ve bir dilim limon ve lahanayı tencereye koydum. Mercimekler sotelendi, 3 kaşık un ilave ettim, karıştırdım, 4 bardak kadar kaynamış suyu mercimeklerin üstüne koydum, kaynayınca altını kıstım. Çorbamız yavaş yavaş pişmeye başladı. Diğer ocakta zeytinyağlı pırasa pişiyor. Lahananın alta gelen yüzünü çevirdim. Kapuska için tencereye soğanlarımızı doğradım. 3 diş sarmısak ilave ettim, hafif hafif sotelenmeye başlandı.

Haşlanan lahanayı süzgece döktüm. Soğanlar sotelenince 2 kaşık salçayı ilave ettim. Salçanın kokusu çıkınca, haşlanmış lahanayı uzun uzun doğrayıp tencereye koydum,alt üst edip karıştırdım,tuz ve kırmızbiber ekledim,tencerenin kapağını kaptım. Bu arada düdüklü kaynadı ve buhar çıkardı, altını kıstım, yavaş yavaş pişiriyor. Diğer taraftan çorba kaynamaya başladı, tuz, nane, kırmızıbiber ilave ettim, altı kısık şekilde pişmeye başladı. Kapuska hafif suyunu verdi, çekmeye başlayınca 2 bardak kaynamış su ilave ettim. Bu arada kirletmiş olduğum kaplarımı yıkadım. Lahana yemeği kaynamaya başladıktan sonra bir çay bardağı bulgur ilave ettim. Etrafı topladım. Bütün bu yaptıklarım 35-45 dakika arasında oldu. 3 çeşit yemek hazırlamış oldum.

Bu arada zeytinyağlı pırasa pişti, çorba güzelce kaynadı, hafifce blendırdan geçirdim, kapuskanın son beş dakikası kaldı. Lahanaları yumuşayınca söndürdüm.

Çorbanın üstüne nane gezdirdim. Zeytinyağlı pırasayı soğusun diye servis tabağına boşalttım.. Lahana yemeği masaya gelene kadar dinlenecek.

Sizler de bir düşünün yemek yapma sıranızı isterseniz. Hatta yazın bir yemek için ne kadar zaman harcıyorsunuz ?