Çarşamba, Kasım 22, 2006

Şu anda mutfakta ıspanak ve karalahana yıkıyorum ve de yeni neler yapabilirim veya yemek yapmak zevkini nasıl aşılayabilirim diye o an aklıma neler satın aldığımız nasıl,nerede, ne miktarda, evde mutlaka olması gerekenler, bunlarla ilgili bir şey yazmamıştım bir de en önemlisi "insanlara yemek yapıyor musunuz dediğimde" vakit yok o yüzden geçiştiriyoruz dedikleri ! Herşeye vakit bulurken bizim için en önemli yaşam kaynağımızı geçiştirebilyorduk. Bunlar tekrar aklıma geldiğinde vakit olmadığı için yemek yapmama ve de geçiştirme fikrini nasıl ortadan kaldırabiliriz diye düşünmeye başladım. Öncellikle yemek yapmak için malzemeniz olmalıyıdı sizlerin severek seçerek satın aldığınız, dolabı açtığınızda kerevizlere havuçlar lahanalar size bakmalıydı beni pişir ve de faydalıyım diye ! demek ki önce sevdiğiniz ve temel malzemeler alınmalıydı. Kış mevsiminde bunlarla neler olabilir. Öncellikle bakliyat (kırmızı ve yeşil mercimek),bulgur, pirinç,makarna,tarhana çeşitleri,barbunya,kuru fasulye,nohut,kuru börülce.Çok güzel dolapları olan mutfaklar yapıyoruz ya işte bu malzemeleri o dolaplara yerleştirmeliyiz. Yağ çeşitleri kurabiyeler için en bitkiselinden margarin, salatalar için güzel bir sızma zeytinyağı günlük yemekleriniz için riviera tipi zeytinyağı azıcık daha lezzet katmak için tereyağı, sonra mevsimine göre sebzeler, tüketme ve dayanıklılık listesine göre az miktar alınmış salata malzemeleri ,çeşitli baharatlar, patates,soğan bunlara eklenecek çok şey var tabii burada önemli olan bunları pişirmek istemeniz.

Yemek yapmak yok yok yaşamadaki her şey içinde sevgi varsa güzel oluyor. Bunların içinde en önemli olanı yemek yemek ve yapmak.
Ben yemek yapmayı ve sunmayı çok seven biri olarak, bu sevgimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gerçekten yemek yapmayı ve yemeyi seven, damak tadı gelişmiş, yeni tatlar denemek isteyenlere yardımcı olmak isterim.
Cafe günleri içinde otuzlu yaşlara gelmiş, yeni evlenmiş, okul,iş derken evde ne bulursa yemek zorunda kalmış çok insanla tanışmıştım.Hepsinin düşüncesi beni akşam evlerine götürmekti. Hatta cafenin kapanış günlerinde evlerinin mutfağını bile öneren olmuştu. İşte bu yüzden eğer yemek ile ilgili bir isteğiniz varsa, ben hazırım, hem öğretmek, hemde yemek yapmak için. Önerilerinizi bekliyorum.


Şimdi bir kereviz salatası yapacağım hemen size de anlatayım.
Kereviz Salatası
2 adet kereviz
2 adet havuç
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı yağ
ve de ceviz
Kerevizleri ayıklayıp rendeleyin hatta robottan geçir öok daha beyaz taneleri daha güzel oluyor.
Havuçları da rendeleyin. Yağ tavaya koyun rendelenmiş kerevizleri ekleyin kısık ateşte kerevizleri hafifce soteleyin 19 dk kadar, salata kasesine alın , havuçları da kerevizleri aldığınız tavada soteleyin. Havuçlarıda salata kasesine alın üstüne sarmısak vede tuz ile iyice cırpılmış yoğurdu ekleyin güzelce karıştırın. Servis sırasında üstüne bol ceviz serpebilirsiniz.
Kereviz ve de havuçları sotelemeden de yapılabilir her ikisini de deneyin

Pazar, Kasım 19, 2006

Aslında dün farkettim ve de bu sayfalarda yazmam gerektiği düşündüm ben biliyor ve seçiyordum ama acaba hepimiz dikkat ediyor muyuz? Kadın erkek farketmez dışarda yedikleriniz de dahil yediğiniz yiyeceklerin tazeliğine evet sadece tazelik ne kadar dikkat ediyoruz. Neden yazdım annem burada ve de bize barbunya getirmişti bu seneki ve de eylül ayında kurutulmuş, barbunya kuru olanı akşamdan ıslatılır. Ben de ıslattım ger zaman da dikkat ederim geniş bir kaba boşaltır, ayıklar içinde yamuk yumuk olanları ve de yemeyecek maddeleri ayıklarım. Bir de özellikle dikkat etmeniz lazım herhangi bir bakliyatı yıkamaya başladığınız zaman dibe çökenler birda su üstünde yüzenler vardır. Su üstünde kalanlar çürük elmadır, onları kesin ayıklayıp atın. Akşamdan ıslattığım barbunyalar o kadar tazeydi ki sabah baktığımda hepsi dalından yeni koparılmış gibiydi bu yüzde pişme süresi azaldı. Çok lezzetli oldu. Bunları sizelere yazmalıydım. Evinize aldığınız yiyecek maddelerini lütfen önemseyin mutlaka o sene ki ürün olmaasına dikkat edin. Bütün bunlar ve sağlığınızı hem damak zevkinizi hem de cebinizi ilgilendiriyor.Bu yazıdaki amacım satın alacağınız herşeye özellikle yiyeceklerinizi pırlanta yüzük alır gibi düşünmeniz, çünkü o sadece sizin dış görüntünüzü etkiler, olsa da olur olmasa da ama yiyecekler vücudunuzun ayakta kalmasını, güzel olmanızı, ruhunuzun sağlamlaşmasını ve de o yüzüğü taşıyabilir olmanızı sağlar. Karnınızı doyurmaya çalıştığınız her madde aslında sizin bundan sonraki günlerinizin de habercisi olacaktır. Kendi elinizle ve de paranızla bedeninizi ve de yaşamınızı yok etmeye çalışmayın. Yediklerinize dikkat edin satın alırken de dışarı da yediğinizde de.


Bu kadar barbunya lafı ettim tarifini de yazayım umuyorum ki herkes biliyordur.

Zeytinyağlı Barbunya

2 bardak barbunya (akşamdan ıslatılmış)
2 soğan
2 havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı salça
2 domates
Eğer kereviziniz varsa kereviz sapları
maydanoz
nane
1 yemek kaşığı şeker

Akşamdan ıslatmış olduğunuz barbunyayı ocağa koyun üstünü örtecek su ekleyip haşlayın, haşlama süresi kaynadıktan sonra en fazla 10 dk olamalı. Tencereye ay doğranmış soğanları ve yağ koyun bir taşım kavurun havuçlar küp ve verev olarak doğrayıp tencereye ekleyin. Havuçlarınızın birazcık renkleri çıksın sonra salçayı ekleyin salçanında kokusu çıkana kadar kavurun, haşlanmış süzülmüş barbunyaları tencereye ekledikten sonra hafifce karıştırın, şekeri,tuzu, küp doğranmış domates ve sarmısaklarıda koyduktan sonra üstünü az geçecek kaynamış su ilave edin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın kereviz saplarınıda ekleyin,barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocağı söndürdükten sonra yemeğinizi aynı gün yiyecekseniz serin bir yerde 10-15 dk dinlendirin. Yiyeceğiniz kadarını servis tabağına alın üstünü ince doğranmış maydanoz ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.