Çarşamba, Mayıs 31, 2006

Doymak veya yaşamımızı devam ettirmenin dışında neden yemek yaparız? Yemek yapmak veya hazırlamak bizim için eziyet mi? yoksa mutluluk mu ? veya kimin için yemek yapmak, yaratmak bizlere daha zevk veriyor ? 5 yıldızlı tatillerde fark ettiniz mi temel amaç sadece yemek yeme üzerine hazırlanmış ve sanki hayatta sizin hiç bir amacınız yok, hiç birşey üretmemişsiniz , gözünüzü açar açmaz kahvaltıya koşuyorsunuz ve bütün gün devam ediyor.
İşte bu yüzde tatiller dışındaki günlerimizde yemek bizim için ne ifade ediyor ? Buradaki yemek benim için sadece yemek değil onu düşünme, hazırlama, pişirme ve de sunma..

Bostan patlıcanlar çıkmaya başladı. Közlenmiş patlıcan kavurması tarif etmek istiyorum. Evinizde bir patlıcan kokusu gelsin artık.

Közlenmiş Patlıcan Kavurması

4 adet bostan patlıcan
2 adet soğan
4 adet domates
2 adet kırmızı ve çarliston biber
3 diş sarmısak
2 yemek kaşığı yağ
1 adet limonun suyu

patlıcanları ocağın üstünde içleri yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon sıkın, kabuklarını soyuduğunuz patlıcanları limon içine ezerek koyun. Diğer yandan tencereye yağı koyun, ay doğranmış soğanları ekleyin, karıştırın sarmısakları ekleyin. Biraz öldükten sonra biberleri ekleyin. 2 dk kavurduktan sonra domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu çekince patlıcanları tencereye ilave edin. Bütün malzemeleri 5 dk pişirin.
Üstüne tuz,karabiber,kırmızıbiber, ve kekik eklemeyi unutmayın.


Pilav yaparken özellikle kendinizde bir şey katın. Evinizde o gün ne varsa, bezelye, havuç, dereotu,maydanoz,kabak, patlıcan, fasulye......

Renkli Pirinç Pilavı

2 bardak pirinç
1 rendelenmiş - doğranmış havuç
1 soğan
2 domates
2 kaşık zeytinyağı

Pirinçleri bol su ile yıkayın. Tencereye yağ ve çok küçük doğranmış soğanları ekleyin 2 dk kavurun, havuçları ekleyin renklerini verince , pirinçleri koyup hafif kavurun, 3 bardak su ekleyin kaynamaya başlayınca küçük doğranmış domatesleri tuz ve karabiber koyup ocağı kısın. Suyunu çekince 5 dk dinlendirin.

Pazar, Mayıs 28, 2006

Hangi sebzeyi seviyorsunuz veya hangi sebze ile nasıl şık ve güzel yemekler yapılabilir?
Hayatımda o sebzeyi yemem ya da artık et, kebap yemek istemiyorum ama hem gözüm ve midem bayram etmeli diyorsanız ve böyle şeyleri sebzelerle de yapabilir miyiz diyorsanız yazılarınızı bekliyorum.

Bu mevsim de yememiz gereken sebzelerden biri de bezelye , bezelye hem şık hem de besleyici ve herşeye katabileceğimiz bir sebzedir.
Bu hafta bezelye ile ilgili yemek yapıp sizlere anlatacağım.