Çarşamba, Aralık 12, 2007

Yemek Yemek

Herşeyden tatmak, denemek benim gözlemlediğim kadar çok geç bir yaşta oluyor. Ancak insan 30 lu yaşlarda denemek ve tatmak istiyor. Annemizden doymayı bıraktığımız zamandan itibaren damak tadı çalışmaları başlıyor. Önce sebze çorbaları, meyve püreleri, yoğurt, peynir, yumurta, 1 yaşında itibaren çiğneyebileceği yiyecekler, 3-4 yaşlarda farkında olup seçmeler, bu seçmeler büyüdükçe artmaya başlıyor. Okul başlayınca arkadaşların yedikleri, sonra maalesef ki annelerin de desteği ile kısa zamanda tüketilen ve sadece yiyiyor diye verilen sanal, şişirilmiş, mide dolgunluk hissi dışında hiç bir fayda sağlamayan yiyecekler. Her zaman yazdığım gibi yemek yemek sadece o öğünlük doymak değildir.Yemek bizim vücudumuzun besinidir. Bizi ayakta tutan, hastalanmamızı sağlayan, güzel bir cilde sahip olmamızı destekleyen, gelecekteki nesillere daha sağlıklı insanlar bırakmaya yarayan en temel öğe yiyeceklerimizi doğru seçmek, doğru beslenmek, faydalı yiyecekler tüketmek, sadece ambalajı iyi, sadece katkı maddeleri ile tatlandırılmış, sadece sizi şişiren, beslemeyen yiyecekler tüketmeyin. Bunun için ne yapmalıyız?Her zaman mevsiminde ne yenilmesi gerekiyorsa o yiyecekleri tüketelim. Kış mevsimi soğuk, bolca çorba içelim, bakliyat yiyelim, nohut, kurufasulye, mercimek, ayrıca bizim ülkemiz sebze ve meyva yönünden çok zengin, bolca lahana, kereviz, karnıbahar, brokoli, ıspanak, pazı, karalahana, pırasa, salata çeşitleri havuç, turp, roka, salata, pilav çeşitleri, bulgur, pirinç, şehriye, erişte, meyveler, elma, portakal, mandalina, ayva, nar, hurma, armut, balkabak unutmadan. Gerçekten çok şanslıyız bu konuda, herkes kendine ve geleceğine bir iyilik yapıp bu hafta en yakın semt pazarına gitsin. Sevdiği veya denemek istediği bir sebze alsın. Nasıl pişireceğini sorarsa elimden geleni yapacağım. Cafe zamanı kış aylarında haftada bir brokoli çorbası yapardık. Belki yazmıştım. Bizim kızlar kendi evlerinde yapmak istiyorlar, niye yazmadın dediler. Resmi hazırlandı, ben de yazayım.

Brokoli Çorbası

1 paket brokoli
1 havuç
1 patates
2 yemek kaşığı un
1 soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak süt
tuz, karabiber, kırmızıbiber

Tencereye yağı ve ay şeklinde doğranmış soğanları koyun, kısık ateşte hafifce sotelensin. Havuçları, brokolileri, patatesi de doğrayıp tencereye koyun.10 dakika soteleyin. Sebzeler sularını salınca iki kaşık unu koyalım,sebzelerle birlikte kavuralım. Un kokusu çıkınca sütü ekleyelim.Sütle de çevirelim. Sonra 3 bardak kaynamış suyu ekleyim.Bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Blendırdan geçirelim. Koyuluğunu siz ayarlayın. Tuz ve baharatları ekleyelim. Eğer isterseniz blendırla iyice ezmeye bilirsiniz, yada bir kaç brokoli parçası saklayıp servis sırasında üstüne ekleyebilirsiniz.