Çarşamba, Temmuz 18, 2007

Epeydir size yazmak istediğim çok kolay bir pasta kek tarifi var. Sevgili Dalya’nın beş dakika da çok şık yaptığı güzel bir tatlı yok yok pasta, hatta malzemenin çeşidine göre tat alabilen, çocuklarımızın doğum günlerinde yapabileceğimiz bir pasta.

Dalya’nın Pastası
4 yumurta (sarıları beyazları ayrılmış)
1 su bardağı şeker
1 limonun kabuğu
1,5 bardak kekun
1 fincan zeytinyağı
Ortası ve üstü için mevsim meyvaları (ananas, çilek,vişne,şeftali,kayısı, tabi çikolatalı sos ile..)
Hazır pasta kreması

Çukur bir kapta yumurta beyazları iyice çırpılır, köpük haline gelinceye kadar, şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. İyice çırpın, çatalla çok kolay çırpılıyor. Sonra yumurta sarılarını, unu, limon kabuklarını ve yağı ekleyin. Güzelce karıştırın. Yuvarlak bir kek kalıbını yağlayın, büyük boy borcama koyun, bu ölçü tam geliyor. Keki tepsiye koymadan önce fırını yakın, 160 derecede. Keki fırına koyun çok çabuk pişiyor ve kabarıyor dikkat edin. Piştikten sonra fırından çıkarın. Soğuması için serin bir yere koyun. Elinizdeki meyva her neyse az bir miktar ile bir bardak suyundan elde edin. Yani çilek ise bir avuç çileği çukur bir kaba, biraz su, biraz pudra şekeri ile kaynatıp,soğutun. Diğer çilekleri yıkayıp süzgeçten süzün. Kremayı üstündeki tarif gibi hazırlayın. Çok az yağ ilave edebilirsiniz.
Soğuyan keki parçalamadan tepsiden çıkarın. Ortadan ikiye kesin.Sarıları ve beyazları ayrı koyup çırptığınız için kolayca ayrılıyor. Servis yapacağınız tepsiye kekin alt parçasını koyun, üstüne kaynatmış olduğunuz çilekli su ile ıslatın.Küçük bir kaşıkla serpme şeklinde olacak. Sonra çırptığınız kremayı sürün, üstüne yıkadığınız çilekleri koyun, kekin öbür yarısını üstüne kapatın. Aynı ıslatma ,krema sürme ve çilekleri en üstüne muntazam bir şeklinde dizin. Buzdolabı da 10 dakika bekletin. Çok şık ve lezzetli bir pasta oluyor. Deneyin siz de beğeneceksiniz. Dalya bunu bize ananasla yapmıştı. Çok güzel olmuştu.
Düğün
Düğün biteli bir hafta oldu. Nasılız ne durumdayız açıkcası bilmiyorum. Hatta yaşadıklarımızın bir rüya olduğunu sandığımız günler daha çok, herşey güzel oldu, çok eğlenilen bir düğün yaşadık. Hatta bir ara annemin “ kız annesi bu kadar oynar mı” cümlesini bile duydum. İnşallah ömür boyu her günleri düğün gibi geçer.

Büyük şehirde yaşamak çok zor, istekler farklı, yaşanmak istenenler farklı olabiliyor, önemli olan bu farklılıklarda ortak payda yaratabilmek, huzurlu yaşamayı becerebilmek.

Bu düğün telaşı içinde kendimize fazla zaman ayıramadık. Annem gelirken döğme istemiştim. Arapgir’den gelen daha lezzetli oluyor, suyundan toprağından olsa gerek. Bolca ayranlı çorba yaptık. Bu sıcak günlerde çok lezzetli ve de doyurucu oldu. Önceki aylarda yazmıştım. Tekrar edeyim. 2 bardak aşurelik buğdayı bol su ile yıkayın. Üstünü dört parmak geçecek su koyun. Ocakta kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirin, 1 kaşık tuz ekleyin haşlanırken , 10 dakika kaynadıktan sonra ocağı söndürün. Yarım, bir saat sonra ocağı tekrar yakın, kabarmış buğdayların üstüne, kaynamış su ilave edin. Kabardığı için üstünü örtecek kadar olsun. 20 dakika daha kaynatın, soğumaya bırakın. Biraz ılındıktan sonra geniş bir kaba 4-5 kaşık alın, üstüne bolca yoğurt koyun, karıştırın, su ilave edin, çorba kıvamına getirin, üstüne de nane,taze veya kuru farketmez.
Aşurelik buğdaydan bir tencere pişirip dolapta saklayabilirsiniz. Akşamlar bir kase, bu sıcak havalarda çok iyi ve serinletici gelecektir.

Geçen hafta pazarı gezebildim. Üzümleri görünce cok sevindim. Ben çok severim. Böyle çavuş üzüme benzeyen sanki çekirdeksiz gibi görünen ama bazıları çekirdekli üzüm aldım. Yanlız yerken insanın ağzında su gibi bir tat bırakıyor. Ben daha üzüm tadı bekledim. Herhalde bu sıcaklardan her sebze, meyve çok hızlı oldu, ondan mı acaba, yoksa çabuk olsunlar diye verilen ilaçlardan mı? Yine de üzüm çok güzel bir meyve.