Pazartesi, Mayıs 22, 2006

Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.


Fener Kalamış Cad. No:60 Kalamış adresinde Cafe Menevşe adında bir cafem var. Sağlıklı sebze yemekleri ve hafif tatlılar yaparak insanların bilinçli beslenmelerini sağlamaya çalışıyorum.
Bu sayfada da cafede yaptığım yemeklerden örnekler sunacağım.

Peynirli Sebzeli Domates Dolması
8 adet domates
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
2 adet patlıcan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı kapari
4 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı ekmek içi
1 tutam fesleğen
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
Yıkanmış domateslerin tepelerini alarak içlerini ve çekirdeklerini çıkarın.Patlıcan ve soğanları yıkayın. Minik küp şeklinde doğranmış patlıcanların üzerine tuz serperek süzgeçte bekletin. Yuvarlak dilimlenmiş soğanları, 1 kaşık yağ ilave edilmiş tavada hafifçe öldürün. Patlıcanları yıkayıp kurulayın.Bir tavaya 1 diş sarımsak ve 1 çorba kaşığı yağ koyun. Patlıcanları ilave edip soteleyin. Sarımsak, soğan, yıkanmış kapari ve birkaç fesleğen yaprağını patlıcanlara ilave edip karıştırın. Tuz ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika pişirin.Sonra bu karışıma pirinci yıkayıp ekleyin 10 dakika daha pişirin.Bir tavada ekmek içini 1 kaşık zeytinyağı ile kısık ateşte hafifçe kavurun. Ekmek içi kızarınca peynir ve karabiber ekleyip ocağı söndürün.Patlıcanlı içi bir kaseye boşaltın. Domatesleri hafif yağlanmış bir tepsiye dizin.Domateslerin içini bu karışımla doldurduktan sonra üzerlerini fesleğen yaprakları ve peynirli ekmek içi ile döşeyin. Orta ısılı fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Eğer üzerinin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız fırının ızgarasını açıp 3 dakika daha pişirin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.