Cumartesi, Mayıs 27, 2006

Sadece sağlıklı sebze yemekleri diye ortaya çıkınca şu görüyorsunuuz. İnsanların sebze yemeği diye bildiği tek yemek zeytinyağlı fasulye daha sonra yaprak sarma bu da evde yapılmaz dışardan satın alınır. Siz sebze yemekleri diye işe başlarsanız size sorulan tek şey mevsim önemli değil taze fasulye var mı, yaprak dolması var mı? Bunları niye yazıyorum. Ülkemiz sebze konusunda çok verimli ve çok çeşitli , ben burada bulunduğumuz aylarda hangi sebzeler var,hangi meyveler bulunur bilgilenmek için yazmak istiyorum. Çünkü ocak ayında zeytinyağlı fasulye değil zeytinyağlı pırasa ve kereviz yenilmelidir.
Mayıs ayı ise bol miktarda enginar, taze yaprak sarma aslında şu aralar bitti ama belki hala olan pırasa olabilir. Çok ince pırasa bir denemeniz de fayda var. Dolmalık biber ve fasulye çeşitleri ancak bu hafta güzelleşmeye başladı. Önümüz yaz acele etmeyelim. Çünkü her sebze ve meyve kendi mevsimde tam olgunluğa erişir ve faydalı sağlıklı olur.
Bir de her aldığınız sebzeleri mutlaka iyi yıkamayı unutmayın.

Zeyinyağlı Enginar

anlatmak istiyorum. Lütfen deneyin, mutfağınız enginar koksun.

4 adet enginar
2 adet havuç (küp veya şerit)
1 adet soğan
2 adet patates (küp)
1 avuç bezelye
1 limon
1 kaşık un
1 yemek kaşığıdan biraz fazla zeytinyağı

Enginarları yıkayıp limonlu suya koyun. Ocağınızı kısık açın tencereye yağ ve ay şeklinde doğranmış soğanları ekleyin. Havuçları,bezelyeleri ve patateslerı sırayla tencereye ekleyin. 2 dk kavurun.
Yıkanmış enginarları ekleyin . Tenceredeki malzemeleri enginarların üstüne yerleştirin. Limon sıkın içine bir tatlı kaşığı un, şeker ve bir bardak sıcak su ekleyin, bunları enginarın üstüne dökün. Kısık ateşte 20 dk pişirin. Servis sırasında maydanoz ve dereotu ekleyin.


Daha önce kiş hamuru anlatmıştım. Aynı hamur üzerine bu sefer peynirli zeytinli bir iç tarif edeceğim. Çünkü bahar aylarındayız. Biberler ve domatesler güzelleşmeye başladı. Hafta sonu kahvaltılarınada çok yakışacak.

Peynirli zeytinli kiş

Hamuru aynı şekilde hazırlayın,

Üstü için;

2 kırmızı biber
2 yeşil carliston biber
4 adet domates
1 demet dereotu, maydanoz
1 yemek kaşığı yağ
200 gr beyaz peynir
karabiber,kırmızıbiber,nane
10 adet zeytin (çekirdekleri çıkmış)

Biberleri şerit halde, domatesleri küp şeklinde doğrayıp bütün malzemeleri büyük bir kasede karıştırın

Hamuru tepsiye yayın. Çatalla delikler açın,bütün malzemeyi hamurun üstüne yayın. 170 derece 5 dk ısıtılmış fırında altı pembeleşinceye kadar pişirin. Son beş dakikasında biraz kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Adsız dedi ki...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

Adsız dedi ki...

merhabalar
daha önce kiş hamurunun tarifini verdim diye yazmışsınız ama ben tarifi bulamadım tekrar yazarmısınız