Cumartesi, Aralık 30, 2006

Kereviz benim çok sevdiğim bir sebze, bu sefer çok kolay besleyici bir kereviz çorbası yazmak istiyorum. Bayram, yılbaşı bir arada kolay bir çorbanız olsun.

Sade Kereviz Çorbası

3 adet kereviz (sapları ve yaprakları )
1 adet patates
2 adet havuç
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
Tuz ,karabiber ,kırmızı biber
1 damla yağ
İsternirse terbiye için. 1 yumurta sarısı,1limon suyu

Orta boy tencereye bolca su koyarak ocağı yakın. Su kaynayana kadar bütün sebzeleri iri parçalar halinde doğrayın,mercimekleri beyaz suyu gidene kadar yıkayın. Tenceredeki su kaynama derecesine geldiğinde bütün sebzeleri ve mercimeği tencereye ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağı az kısın sebzeler iyice pişsin. El blendırı ile güzelce çorbanızı ezin. Koyuluğunu siz ayarlayın. Koyu oldu ise kaynamış su ekleyip sulandırın. Tuz, karabiber, kırmızıbiber ve bir damla yağı ekleyin. Bu aşamada tadı muhteşem oluyor. Ama isterseniz terbiye yapabilirsiniz. 1 yumurtanın sarısı , bir adet limon suyu ile iyice çırpın, çorbanın suyunda bir parça alarak, terbiyeye katın, yani terbiyenin ısısını çorbanın ki ile aynı derecede olmasını sağlayın, terbiyeyi çorbaya ekleyin. 3 dk birlikte kaynatın, servis sırasında üstüne bir kaç kereviz yaprağı koyun.
Bu çorbanın malzemelerini değiştirerek farklı tatlar oluşturabilirsiniz. Kış mevsimi bu konuda çok şanslı, sebzelerle çorba yapmak için çok uygun ve lezzetli.

Perşembe, Aralık 28, 2006

Bu günlere özel güzel bir börek kolay şık ve lezzetli

Yırtık-Pırtık bir börek

4 yufka
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı süt
1 kaşık sıvı yağı
1 avuç kadar peynir
Karabiber

Büyükçe bir çukur kapta süt,yoğurt,yumurta hepsi beraber iyice çırpılır.sonra yufkaları elinizle pırtık pırtık doğrayın, yani eliniz küçük parçalara bölün. Küçük parçalara böldüğünüz yufkaları , çırpmış olduğunuz sütlü karışıma ekleyin. İyice karıştırın, içine peynirleri , az tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra, yufkaların yumuşaması için yarım saat bekletin.Bekletme işlemini yapmak için fırın tepsisine de koyabilirsiniz. En üstüne çörek otu ve susam eklebilirsiniz. 170 derece 10 dakika ısınmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.


Hiç kadınbudu köfte yaptınız mı ? Ben ancak kafe de deneyebilmiştim. Sanki bana çok zor bir şeymiş gibi geliyordu. Sonra ben bunu soya kıyması ile yapabilirim dedim. Ve denedik çok güzel oldu .
Sizde yılbaşı akşamı deneyebilirsiniz sofranızda değişik bir tat olur.

Soya Kıymalı Köfte

1 bardak soya kıyması
1,5 çaybardağı pirinç
2 soğan
2 yumurta
Maydanoz
Karabiber,kekik,kimyon
Galeta unu

Pirinçleri tuzlu suda haşlayın. Soya kıymasını kaynamış su ile ıslatın. Çukur bir kabın içine haşlanmış pirinç,küçük küp doğranmış soğan,ince doğranmış maydonozlar,bütün baharatlar 1 yumurta, ısılatılmış ve fazla suyu süzülmüş soya kıyması konulup iyice karıştırılır. Şöyle büyükçe köfteler yapılır. Kalan bir yumurta iyice cırpılır. Galeta unu geniş bir kaba konur. Köfteler önce yumurtaya sonra galeta ununa bulanır. Yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir , sıcak bir fırında iki tarafları kızarana kadar pişirilir. Çok beğeneceksiniz, hem kızartma olmayacak hem de etle olmayan bir köfte denemiş olacaksınız.

Yukarıda sormuştum ilk yaptığınız yemek , benim ki kıyma alındığı halde koymayı unutup yaptığım biber dolması, mevsimler de yaz ve ben orta üçünü sınıfı bitirmeye çalışrken. Bizim zamanımızda orta okuldan mezun olmak için 3 dersten sınavı girilirdi.
Bayramlarda, yılbaşında ya da özel günlerde iç pilav yapılır. Bilmiyorum hiç denediniz mi? Bu sefer bu önümüzdeki bayram ve yılbaşı için bulgurla deneyim bakalım nasıl olacak. Ben bir tarif yazmak istiyorum ama sizler istediğinizi deneyin bu bayram ya da yıbaşında sizin özel pilavınız olsun.

Bulgurlu İç Pilav

2 su bardağı bulgur
4 bardak su veya tavuk suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı dolmalık üzüm
1 demet dereotu
Tuz,karabiber,1 kahve kaşığı tarçın,1 kahve kaşığı yenibahar

1 tencereye yağ koyun, küçük küp doğranmış soğanları ekleyin, hafifce öldürün. Üzerine dolmalık fıstıkları ekleyin ,onlarıda kavurun, üzerine bulgurları ekleyin hafifce kavurun. Üzerine sıcak tavuk suyunu koyun. Karabiber, tuz,yenibahar,tarçın,tozşeker,siyah üzüm,dereotu ilave dip kapağı kapatıp,ocağı kısın. Pilav suyunu çektikten sonra hafifce karıştırın. Servis sırasında haşladığınız tavukların etrafına dizebilirsiniz.
Şimdi hani demiştim ya aklınızda kalan tatlar, yok damağınızda kalan tatlar ve kokular..

Balkabaklı Mercimek Yemeği

5 parça balkabağı
1 bardak yeşil mercimek
1 bardak barbunya
2 soğan
4 diş sarmısak
Tuz
Kırmızıbiber,karabiber
Nane

Bu malzemelerle çıkacak yemeği önce gözünüzde canlandırın. Çok lezzetli ve de şık olacak

Bu yemek için ön hazırlık gerekiyor, ama nasıl yapabilirsiniz. Mercimek pişirdiğinize bir parça ayırabilirsiniz, barbunya da yaptığınızda yine ayırabilirsiniz.
Barbunya ve yeşil mercimeği akşamdan ayrı ayrı ıslatın. Her ikisinide haşlayın. Tencereye küçük küp doğranmış soğanları bir parça yağı koyun, hafifce soteleyin,sarmısakları ekleyin, sonra haşlanmış barbunyaları soğan ve sarmısaklara katın, hafifce karıştırın, barbunyalar sularını salsın, 5 dakıka soteledikten sonra 3 su bardağı kaynamış suyu tencereye ekleyin. Kaynamaya başlasın , 5 dakika kaynadıktan sonra haşlanmış mercimekleri tencereye koyun. 5 dk kaynadıktan sonra fındık büyüklüğünde doğranmış balkabaklarını tencereye koyun. Yavaş yavaş kaynasın. Tuz ve baharatları da ekladikten sonra 10 dk kısık ateşte pişmeye devam etsin. En son naneleri ekleyin. Bu yemekten duyacağınız kokular muhteşemdir. Ya da benim aklımda öyle kalmış, ne zaman bu yemeği pişirsem hep çocukluğum gelir aklıma, Bu yemeğe bir parça bulgur da ekleyebilirsiniz.
Yine mısır unu bu sefer kek gibi yapılan çok lezzetli bir tarif

Mısır unlu ve sebzeli kek

2 su bardağı mısır unu ( bir bardak mısır unu, bir bardak kepekli un olabilir)
4-5 adet taze soğan veye pırasa
veya 1 adet kuru soğan
2 adet patates
2 yumurta ( bir tanesinin sarısı üstü için ayırın)
½ su bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 demet maydanoz, dereotu
100 gr peyaz peynir
Tuz, kırmızıbiber,karabiber
Nane
1 paket kabartma tozu


Önce soğanları küçük küçük doğrayın. Patatesleri soyup küçük küpler halinde kesin. Çukur bir kaba yumurtaları( bir tanesinin sarısını ayırın) köpürene kadar çırpın.İçine yoğurt ve yağı ekleyin. Sonra geri kalan bütün malzemeyi kaba ekleyin. En son unları kaba koyduktan sonra güzelce karıştırın. Kabınızın içinde koyuca bir hamur olacaktır. Yağlanmış bir fırın tepsisine hamuru boşaltın. Güzelce yayın, üstüne yumurta sarısını sürün ve çörek otu veye susamla süsleyin. 150 derece 5 dk önceden ısıtlmış fırın altı üstü kızaran kadar pişirin. Çok sıcak ve yüksek dereceli bir fırında patates çiğ konduğu için pişmeyebilir.
Kaç günden beri yazmaya çalışıyorum ama sitede bir sorun vardı, bir türlü çözülmedi.
Yemek konusunda hep en çok hangi yemeği seviyorsun vardır. Ben bu sefer ilk yaptığınız yemek hangisi? Ya da çocukluğunuzdan beri kokusu burnunuzda kalmış, acıktığınız da ilk aklınıza gelen yemek hangisi? Böyle bir kampanya yapsak çok değişik farklı tatlar ortaya çıkacaktır.
Hadi bir düşünün bakalım ilk ilk yaptığınız yemek hangisi ?
Ya da yemekten hiç bıkmayacağınız, her öğün olsa yemek isteyeceğiniz yemek hangisi?
İlk örneği ben kendi ailemden vereyim. Benim bir ağabeyim var, her öğün, her an et ve türevlerini verseniz yer. Onun için fark etmez nasıl pişidiği ve nasıl olduğu, et herzaman önceliktir onun için.
Bu örnek bence güzel olmadı çünkü bizim burada hissetmek istediğimiz bir yemek şekli ve çeşidi olmalı, hadi başlayın düşünmeye bakalım neler çıkacak.

Çok güzel ve kolay mısır unu ile yapılan tarifler yazmak istiyorum. Hem kolay ve kahvaltı, yemek yanında yiyebileceğiniz tarifler olacak.

Önce sade bir mısır ekmeği...

Mısır ekmeği

1 su bardağı süt veya yoğurt
2 bardak mısır unu
1 bardak un, çavdar veya kepekli un
½ bardak sıvı yağ,zeytinyağı
Kabartma tozu
Tuz
Peyaz peynir 100gr kadar
Dereotu
1 yumurta
Çörek otu

Sütü veya yoğurdu, unu, mısırunu,yağ,tuz ve kabatma tozunu iyice karıştır. Bu hamur yumuşak değil sert bir hamur olacaktır. Bu hamuru ortadan ikiye bölüp, yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine ufalanmış beyaz peynir,maydanoz ve dereotu karışımını yayın. Bu karışıma pul biber ve karabiber de eklemeyi unutmayın. Maydanozlu karışımın üstüne geri kalan hamuru yayarak kapatın. Üstüne çırpılmış yumurtayı sürdükten sonra çörek otu serpin. 150 derece 5 dakika ısıtılmış fırında pişirin.


Bu tarif mısır unu ile yapılan çok sade ve de inanılmaz lezzetli, yukarıda iç malzemeyi kendinizce değiştirebilirsiniz. Mevsime göre pırasalı, kabaklı, ıspanaklı ve de kara lahanalı..