Salı, Aralık 04, 2007

Lahana ve Pırasa

Bu aralara pazara ben gitmiyorum ama anne ve ağabeyim gidiyor. Bu hafta bayağı irice bir lahana almışlar. Cafe günlerinde lahana ile çeşitli yemekler yapmıştım. Şimdi bizim evdeki koca lahana ile kaç çeşit yemek yapacağım bilmiyorum. Ama düşündüklerimi de sizlere iletmek istiyorum.

Lahana yapısında bol su bulunduran bir sebze, bu nedenle lahanayı ince şeritler halinde doğrayıp, tencerede çok az bir yağla kendi suyunu verip çekene kadar pişirirseniz, elinizde çok güzel bir yemek yaratma malzemesi oluşuyor. Haşlanmış makarna, yoğurulmuş hamur gibi, bizim dev lahananın dörtte birini ince şeritler halinde doğradım. Genelde bu kavurma işlemini soğan ve bir iki diş sarmısakla yaparım.Bu sefer pırasları ince doğradım. Tencereye bir yemek kaşığı yağ koydum, pırasaları ekledim,sarımsakları da koydum,hafifce soteledim, ince şeritler halinde doğramış olduğum lahanaları güzelce yıkadım.Süzdüm ve pırasalı harcın içine ekledim. Ocağı hafifce açtım,tencerenin kapağını kapattım.Ara sıra karıştırarak lahanalarını suyunu verip çekinceye pişirdim.Lahanalar pişerken tuz ve kırmızı biber ekledim. Hatta kekik de ekleyin çok lezzetli oluyor.Lahanalar suyunu iyice çekice ocağı söndürün.


Elinizde bir kaç şekilde sunabileceğiniz o haliyle de yiyebileceğiniz, farklı sunumlarda kullanabileceğiniz yemek malzemeniz hazır.Lahananınız söndürmeden önce istediğiniz miktarda biber ve domates salçası ekleyebilirsiniz.


Hadi hep beraber lahana suflesi yapalım.Ayrı bir kapta 2 yumurtayı iyice köpük olana kadar çırpın. 1,5 bardak süt ilave edin.Yumurta ve süt iyice çırpalım. Orta büyüklükte bir fırın tepsisine lahanaları koyalım. Lahanalar hafif ılınmış olsun. Üstüne yumurtalı karışım ekleyelim.Üstüne bir avuç kaşar peyniri ekleyim. Isıtılmış fırına koyalım. 20-30 dk sonra çok lezzetli görüntüsü çok şık lezzetli bir yemek hazır olacaktır.


Sotelenmiş lahana ile daha önce yazmıştım. Kıymalı bir harçla lazanya gibi kat kat dizerek de üstüne yine kaşar peyniri ile güzel bir yemek yapılabilir. Katlar arasına beşamel sos yapılabilir, hatta yeşil mercimekli bir harçla da yine katlar yapararak çok farklı tatlar elde edebiliriz. Ayrıca lahanaları küçük toplar halinde sararak da, içine dil peyniri, bol salça ile karıştırılmış kaşar peyniri karışımını koyarak fırında pişirebiliriz.Daha çeşit yazacağım.


Pırasa da incecik doğranıp kendi suyunu verip çekene kadar pişirilince çok güzel bir yemek malzemesi oluyor. Özellikle böreği, sotelenmiş pırasalara biraz kekik, biraz salça, karabiber, kırmızı biber ekleyin. Bu karışımı yayın yufkalar arasına, aralarada süt ve yumurta karışımı ekleyin. Atın fırına, bu kadar lezzetli bir şey yediğiniz ve yedirdiğiniz için herkes size teşekkür edecek.