Cumartesi, Mayıs 27, 2006

Bu kadar sebze yemeklerine bir de kabaklı bulgur pilavı yakışır diye düşündüm. Annem ben küçükken pişirirdi. Belki o zamanlar kabak içleri mücver diye değerlendirilmiyordu. Bu arada ben sizlere kızartma olmayan mücver ve sebze köfteleri de yazacağım.

Kabak içli bulgur pilavı

2 bardak bulgur
Kabak içi için illa kabakları parçalamayın. Kabak dolması yaptığınız zaman kabak içlerini ayırın.
2 adet kabak içi
1 adet soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz,karabiber,kırmızıbiber
isteğe bağlı dereotu

Tencereye minik doğramış olduğunuz soğanları yağla birlikte koyun, biraz öldürün. sonra kabak içlerini ekleyin, sularını verip çekmesini bekleyin, domatesleri ekleyin. 3 bardak su koyup kaynadıktan sonra bulgur, tuz ve baharatları ekledikten sonra , ocağı kısın bulgurlar pişince ocağı kapatıp, dereotlarını ekleyin.
5 dk dinlendirin.
Farklı bir yaprak dolması tarifi yazmak istiyorum. Şu aralar pazarlar çok taze ve mevsimine çok uygun asma yapraklar satılıyor. Taze yaprakla deneyip tadarsanız. Ve kendiniz sararsanız bundan çok zevk alacaksınız. Bunu hep yazacağım herhalde yemek yapmak sevgi işidir. Aslında hayatta hep sevdiğimiz işlerde başarılı olmuşuzdur değil mi? Bir düşünün ve severek yapıp başarılı olduğunuz şeyleri yazabilirseniz sevinirim.

Yaprak sarma

250 gr taze asma yaprak
1,5 bardak pirinç
4 adet soğan (çok ince küp doğranmış)
2 demet dereotu
1 demet yeşil soğan
karabiber,tuz,limon suyu
zeytinyağı

Taze yaprakları yıkayın. Kaynamış suya atın 5 dk kaynatın ve süzgece dökün. Yapraları haşlarken biraz tuz ve kabukları ile yarım dilim limon eklemeyi unutmayın.
Doğranmış soğanları tencereye koyun hiç yağsız. 10 dk kadar kısık ateşte biraz acı ve sularının gitmesi için kavurun. Daha sonra yağı ekleyin ve 5 dk karıştırın. Yıkanmış pirinçleri,dereotunu,yeşil soğanları,tuz ve karabiberle karıştırıp ocagı kapatıp 5 dk dinlendirin.
Haşlamış olduğunuz yaprakları tek tek açıp hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı koyup uzun ince dolmalar sarın. Bütün yapraklar bitince tencereye düzgün bir şekilde dizin. Kaynamış su biraz tuz limon suyu ve bir yemek kaşığı yağ ilavesiye pişirin. Dolmalarınızın üstüne küçük bir tabak kapatın. Normal tencerede 20-25dk, düdüklüde kaynadıktan sonra 10 dk da hazır olacaktır. Ilık ve soğuk yiyebilirsiniz.
Sadece sağlıklı sebze yemekleri diye ortaya çıkınca şu görüyorsunuuz. İnsanların sebze yemeği diye bildiği tek yemek zeytinyağlı fasulye daha sonra yaprak sarma bu da evde yapılmaz dışardan satın alınır. Siz sebze yemekleri diye işe başlarsanız size sorulan tek şey mevsim önemli değil taze fasulye var mı, yaprak dolması var mı? Bunları niye yazıyorum. Ülkemiz sebze konusunda çok verimli ve çok çeşitli , ben burada bulunduğumuz aylarda hangi sebzeler var,hangi meyveler bulunur bilgilenmek için yazmak istiyorum. Çünkü ocak ayında zeytinyağlı fasulye değil zeytinyağlı pırasa ve kereviz yenilmelidir.
Mayıs ayı ise bol miktarda enginar, taze yaprak sarma aslında şu aralar bitti ama belki hala olan pırasa olabilir. Çok ince pırasa bir denemeniz de fayda var. Dolmalık biber ve fasulye çeşitleri ancak bu hafta güzelleşmeye başladı. Önümüz yaz acele etmeyelim. Çünkü her sebze ve meyve kendi mevsimde tam olgunluğa erişir ve faydalı sağlıklı olur.
Bir de her aldığınız sebzeleri mutlaka iyi yıkamayı unutmayın.

Zeyinyağlı Enginar

anlatmak istiyorum. Lütfen deneyin, mutfağınız enginar koksun.

4 adet enginar
2 adet havuç (küp veya şerit)
1 adet soğan
2 adet patates (küp)
1 avuç bezelye
1 limon
1 kaşık un
1 yemek kaşığıdan biraz fazla zeytinyağı

Enginarları yıkayıp limonlu suya koyun. Ocağınızı kısık açın tencereye yağ ve ay şeklinde doğranmış soğanları ekleyin. Havuçları,bezelyeleri ve patateslerı sırayla tencereye ekleyin. 2 dk kavurun.
Yıkanmış enginarları ekleyin . Tenceredeki malzemeleri enginarların üstüne yerleştirin. Limon sıkın içine bir tatlı kaşığı un, şeker ve bir bardak sıcak su ekleyin, bunları enginarın üstüne dökün. Kısık ateşte 20 dk pişirin. Servis sırasında maydanoz ve dereotu ekleyin.


Daha önce kiş hamuru anlatmıştım. Aynı hamur üzerine bu sefer peynirli zeytinli bir iç tarif edeceğim. Çünkü bahar aylarındayız. Biberler ve domatesler güzelleşmeye başladı. Hafta sonu kahvaltılarınada çok yakışacak.

Peynirli zeytinli kiş

Hamuru aynı şekilde hazırlayın,

Üstü için;

2 kırmızı biber
2 yeşil carliston biber
4 adet domates
1 demet dereotu, maydanoz
1 yemek kaşığı yağ
200 gr beyaz peynir
karabiber,kırmızıbiber,nane
10 adet zeytin (çekirdekleri çıkmış)

Biberleri şerit halde, domatesleri küp şeklinde doğrayıp bütün malzemeleri büyük bir kasede karıştırın

Hamuru tepsiye yayın. Çatalla delikler açın,bütün malzemeyi hamurun üstüne yayın. 170 derece 5 dk ısıtılmış fırında altı pembeleşinceye kadar pişirin. Son beş dakikasında biraz kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.

Çarşamba, Mayıs 24, 2006

Cafenin başlangıcıdan bugüne kadar hep sebze yemekleri yaptım. Hamur işleride sebzeli oldu. Hatta içli köfteyi bile pazılı-ıspanaklı yaptım. Bu yüzde size bugün sebzeli kiş tarif etmek istiyorum.

Kiş hamuru biz birkaç deneme yaptık en düzgün ve lezzetli olanı anlatıyorum.

125gr margarin (piyasada bulunan en bitkisel margarinle deneyin)
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
tuz
aldığı kadar un (12-13 kaşık kadar)

Kulak memesi kıvamında bir hamur yapın. 20 dk dinlendirin. Hemen de tepsiye yayabilirsiniz ama hamur işleri biraz oda sıcaklığında beklerse daha lezzetli oluyor.

Üst malzemesi bir kaç çeşit daha ekleyeceğim ama bugün pişirdiğimizi yazıyorum

1 adet patlıcan
2 adet kabak
1 adet soğan
3 adet domates
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz.karabiber,kekik,kırmızzıbiber

Soğanı ay şeklinde doğrayın. Tencereye yağ koy, soğan,sarmısak ekle kaşıkla karıştır. Daha sonra küp doğradığınız önce kabak sonra patlıcan ve domatesleri sıra ile tencereye ekle. Kısık ateşte pişir. Karıştırmadan ,sadece ara sıra tencereyi sallayın. Sebzeler kendi sularını verip çekince tuzz karabiber ve kekik ekleyin .

Sonra hazırlamış olduğunuz hamuru yağlanmış yuvarlak veya kare bir cam tepsiye elinizle yerleştirin.
Hamurun üstüne çatalla delikler açın. 180 derece ısınmış fırına boş olarak koy 10dk pişmesini bekleyin.
10dk sonra hamuru fırından çıkarın hazırlamış olduğunuz sebzeli harcı düzgün ve eşit olarak yayın. Fırına koyun. 20-25dk daha pişirin. Hamurun altı pembeleşene kadar.
Fırında çıkarın üstüne doğranmış maydanozla servis edin.

Afiyet olsun.

Ben mevsimdeki sebzeleri kullanıyorum. Bu yüzden şu anda bezelye, enginar ,semizotu ve taze yaprak zamanı
Bu arada otları unutmayalım. Kazayağı bitti ama madımaklar halen pazarda.
Otlarla ilgili yemekleri sizlere yazacağım.
Unutmadan lütfen kendinize ve ailenize veya sevdiğinize zaman ayırıp taze yaprak dolması denemenizi isterim.
İster zeytinyağlı,ister sıcak

Salı, Mayıs 23, 2006

bugün cafe de pişirdiğim çok şık ve lezetli bir çorba tarifi yazmak istiyorum.

havuçlu pirinç çorbası

2 adet havuç
1 adet soğan
1 fincan pirinç
2 yemek kaşığı un
1,5 bardak süt
su karabiber
tuz ve zeytinyağı,dereotu

Bir yemek kaşığı zeytinyağını tencereye koyalım, içine küp doğradığımız soğanları ekleyelim. Daha sonra rendelenmiş havuçları koyup karıştıralım. Kavrulmuş havuçların içine 2 kaşık un ekledikten sonra sütü ekleyip karıştımaya devam edelim. Suyunu ekledikten sonra kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca yıkadığımız pirinci koyalım. Pirinçler pişince dereotu tuz ve karabiber ekleyin. Orta koyulukta şık ve lezzetli bir çorba olacaktır. Servis sırasında üstüne doğranmış dereotu koyalım.

Afiyet olsun.

Lütfen yemek yaparken sevgi eklemeyi unutmayın!

Pazartesi, Mayıs 22, 2006

Şimdi size kolay ve hesaplı bir karnıyarık tarif edeceğim. Soya kıyması kullanmaya başladınız mı bilmiyorum.
Bence deneyin. Kıyma gibi dondurup saklamanıza gerek olmayan kolay kullanabileceğiniz ve faydalı bir protein kaynağıdır.

Soyalı Karnıyarık

4 adet patlıcan
3 yemek kaşığı soya kıyması (küçük bir kasede kaynamış su (1 çay bardağı) ile ıslatılmış)
4 domates
2 biber
2 soğan
tuz, karabiber,
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı riviera tipi zeytinyağı

Patlıcanları alaca soyup,üstüne fırça ve elinizle zeytinyağı ile yağlayın. Fırın tepsisine koyup 160 derece fırında yumuşayıncaya pişirin. En fazla 20 dakika da üstleri kızarıyor. Patlıcanlar pişerken soğanları küp şeklinde doğrayın. 2 kaşık yağda öldürün. Daha sonra ıslatılmış soya kıymasını ekleyin. tuz ve karabiber ekleyip kavrulmasını sağlayın. Soyulup doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu çekince doğranmış maydanozları ekleyin. Bu sırada fırından yumuşamış patlıcanlarınızı çıkarın ortaların kesin hazırlamış olduğunuz harçı doldurun. Üstlerine ay şeklinde kesilmiş ince dilim domates onun üstüne bir parça biber koyun. 1 çaybardağı kaynamış suyu ekleyin. 20 dakika fırında pişirin.

Afiyet olsun
Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.


Fener Kalamış Cad. No:60 Kalamış adresinde Cafe Menevşe adında bir cafem var. Sağlıklı sebze yemekleri ve hafif tatlılar yaparak insanların bilinçli beslenmelerini sağlamaya çalışıyorum.
Bu sayfada da cafede yaptığım yemeklerden örnekler sunacağım.

Peynirli Sebzeli Domates Dolması
8 adet domates
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
2 adet patlıcan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı kapari
4 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı ekmek içi
1 tutam fesleğen
Tuz, karabiber

Hazırlanışı
Yıkanmış domateslerin tepelerini alarak içlerini ve çekirdeklerini çıkarın.Patlıcan ve soğanları yıkayın. Minik küp şeklinde doğranmış patlıcanların üzerine tuz serperek süzgeçte bekletin. Yuvarlak dilimlenmiş soğanları, 1 kaşık yağ ilave edilmiş tavada hafifçe öldürün. Patlıcanları yıkayıp kurulayın.Bir tavaya 1 diş sarımsak ve 1 çorba kaşığı yağ koyun. Patlıcanları ilave edip soteleyin. Sarımsak, soğan, yıkanmış kapari ve birkaç fesleğen yaprağını patlıcanlara ilave edip karıştırın. Tuz ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika pişirin.Sonra bu karışıma pirinci yıkayıp ekleyin 10 dakika daha pişirin.Bir tavada ekmek içini 1 kaşık zeytinyağı ile kısık ateşte hafifçe kavurun. Ekmek içi kızarınca peynir ve karabiber ekleyip ocağı söndürün.Patlıcanlı içi bir kaseye boşaltın. Domatesleri hafif yağlanmış bir tepsiye dizin.Domateslerin içini bu karışımla doldurduktan sonra üzerlerini fesleğen yaprakları ve peynirli ekmek içi ile döşeyin. Orta ısılı fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Eğer üzerinin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız fırının ızgarasını açıp 3 dakika daha pişirin.