Salı, Ocak 02, 2007

Kereviz çorbası yazdım. Zeytinyağlı kereviz yazmadım. Bayram ve yılbaşı sebebiyle ben pişirdim. Size bir fikir olsun diye yazmak istedim.

Karışık Zeytinyağlı kereviz

5 adet kereviz
3 adet pırasa
2 havuç
1 patates
1 soğan
Zeytinyağı, limon,tuz

Ben bu tür zeytinyağlıları düdüklü tencerede pişiriyorum, çünkü hem sebzelerin su kaybına engel olunuyor, hem az suyu ile pişiyor , çabuk piştiği için zamandan ve ısıdan kazanıyorsunuz.
Düdüklü tencereye bütün sebzeleri sıra ile, soğan, pırasa ( uzun,uzun doğranmış),havuç,kereviz en üste patates, kerevizin saplarını da bu aşamada koyabiliriniz, ( yapraklardan biraz ayırın süslemek için) yağ, limon, tuz ve yarım bardak su ilavesiyle kapağı kapatın. Ocağa koyun kaydadıktan sonra 5-7 dakikada söndürün. Servis sırasında uzun bir servis kabına yemeğinizi koyun, çok renkli ve mis gibi bir koku üstüne kereviz yaplarını ince doğrayarak ekleyin, hadi bakalım afiyet olsun.

Hep yazmak istiyorum ama atlıyorum, yemek yapmanın en güzel yanı da kısa bir süre kalıyor olsa da her seferinde bir eser ortaya çıkarıyorsunuz. Yemeğin içine koyduğunuz her malzeme sizi el becerinizi ortaya koyuyor. Düşünün yukarıda yazdığım yemek de, yemeğin içine ekleyeceğiniz her sebzeyi doğrama şekillerine göre çok farklı bir güzellik elde edebilirsiniz. Eğer çok da severek ve yaratma gücü ile yapıyorsanız inanılmaz güzel ve lezzetli olacaktır.
Pazarlarda doğranmış halde balkabak satılıyor. Paketler genelde 3 kg buluyor. Sizlerde böyle bir torba alırsanız. 4-5 yemek deneyebilirsiniz.Ana malzeme bal kabak olacak ama , farklı tatlar ve görüntüler elde edeceksiniz.
Bizim cafe de büyük tencere pişirdiğimiz için böyle bir tat denemiştik, çok beğenilmişti,
Ama kabak sevmeyen ve sebze sevmeye birine bu çorbayı verecekseniz, içinde kabak olduğunu başta hiç söylemeyin, yedikten sonra söylersiniz, zaten o dayanamayıp size soracaktır. Çünkü bizim dört yıllık cafe hayatımızda daha önce yazmıştım, zeytinyağlı deyince taze fasulye, çorba deyince mercimek çorbası, bunların dışında yapacağınız her yemek için önce yedirmek sonra içerik bilgileri verebilmeniz gerekiyor. Bu arada karşınızdaki ister babanız olsun, ister sevgiliniz, ister kocanız, ister arkadaşınız olsun bu sonuç aşağı yukarı aynı olacaktır. Çocukları unutmadım, onlar için daha başarlı taktik uygulamanız gerekebilir.

Bal kabak Çorbası

1 kg kabak
2 adet havuç
2 patates
2 adet soğan
Maydanoz,dereotu
Yağ, tuz,karabiber
Muskat (küçük hindistan cevizi)
Yeşil soğan


Büyükçe bir tencereyi bir yemek kaşığı yağla birlikte ocağa koyun. Sırasıyla soğanları dörde bölerek, havuçları iri iri doğrayarak tencereye eklenip hafifce sote edilir. Kabaklar ve patateslerde katılır. Sotelemeye devam edilir, yani şöyle hafif hafif sebzelerin kokusu ve sularu çıkmaya başlar. Bütün sebzelerin üstüne kaynamış olarak 3-4 bardak su ilave edilir. Çorbaya kaynadıktan sonra sebzeler iyice pişince, blendır yardımıyla ezilir. Tencerede yoğun turuncu renkli bir çorba elde edilir. Maydanoz ve dereotu incecik doğranarak çorbaya eklenir. Yeşil soğanları da bu aşamada koyabilirsiniz. Tuz ,karabiber ve muskat da eklendikten sonra muhteşem bir çorba önünüzde olacaktır.



Geçen günlerde yaptığım kurufasulya yemeğinden arttırdığım bir avuç kuru fasulye vardı buzlukta, epeydir yapmadım piyaz yapayım dedim. Çok güzel ve lezzetli bir piyaz elde ettim. Siz de deneyin. Kuru fasulye mutlaka akşamdan ıslatılmalı, yemeğini pişirdiğinizde bir bardak artırın, onunla evinizdeki malzemelerle piyaz yapabilirsiniz.

Pırasalı, mısırlı kurufasulye salatası

1 bardak haşlanmış kuru fasulye
3 sap pırasa yeşil kısımlarından
1 havuç küçük küpler halinde doğranmış
Maydanoz,dereotu
3 kaşık mısır
Zeytinyağı ve limon
Kırmızıbiber

İyice haşlanmış kurufasulyeyi bir salata kasesine koyun. Geri kalan malzemeleri, havuçları küp küp, pırasa saplarını ince ince,maydanoz ve dereotlarını doğrayıp salata kasesine ekleyin. Hafifce karıştırın. Ayrı bir kapta yağ,limon ve tuz iyice karıştırın. Salataya ekleyin. En üstüne mısırları ve kırmızbiberi koyun. Renkleri çok güzel tadı lezzetli bir piyaz elde edeceksiniz. Deneyin çok güzel olacak.
Şimdi kabak tatlısı yapmanın tam zamanı, bal kabaklar torba torba pazarlarda ve marketlerde bol miktarda satılıyor. Çok kolay ve de şık sade bir kabak tatlısı tarifi, akşam evde otururken yıkayın ocağa koyun, yataraken belki soğur, belki balkon da soğutup bir dilim yersiniz. Yoksa ertesi akşama tatlınız hazır olacaktır. Balkabağı çorbasını denediniz mi?. Benim ilk yaptığım kabak çorbası sevgili Tijen İnaltong’un çok sevdiğim kitabı Mevsimlerle Gelen Lezzetler kitabındadır. Böyle bir çorba olur mu? Çok güzel ve lezzetli olmuştu. Bu çorbanın uğuruna da inanırım. Sanki o çorba benim ufkumu açmıştı. Sizler de deneyin çok beğeneceksiniz. Daha sonraları farklı kabak çorbaları yaptım ama o çorba benim için her zaman başkadır.


Bal Kabak Tatlısı

1 kg balkabak
1 kg şeker
2 tatlı kaşığı vanilya
Üstü için ceviz

Kabakları boyutlarını sizin ayarlayacağınız şekilde doğrayın. Bol su ile yıkayın,süzgece koyun. Tencerenin altına kalınlık sırasına göre kabakları dizin, üstüne şekeri dökün. Yarım su bardağı kadar su gezdirebilirsiniz. Tabi ki koymasanız olur.Ocağı açın orta ısıda kabaklar suyunu verene, şekerler eriyene kadar kaynatın. Sonra ocağı kısın demlenerek pişmesini bekleyin. Bu kaynama sırasında vanilyayı ekleyebilirsiniz. Kabaklar yumuşadığında ocağı kapatın. Tenceresinde soğuması her zaman daha doğrudur. Ama siz illa tadına bakmak isterseniz, tencerenin dibine doğru olanlarda bir parça çıkarın, biraz soğusun, cevizle serviz yapın. Afiyet olsun.