Perşembe, Mart 01, 2007

Biberiye diye çok güzel bir baharat var, bilmem hiç dikkat ettiniz mi? Hatta bahçelere süs bitkisi olarak da ekiliyor. Ya da fazla uğraşmayın. Baharatçılarda satılıyor. Bir paket alın. Baharatların yanına koyun. Özellikle et yemeklerinde kullanıyorlar, ama siz patates yemeklerinde kullanın. Hatta biraz önce bahsettiğim dilimli fırın patateste , ya da püre yaptığınız patateste çok lezzetli oluyor.
Patates püresi ile yapılmış fırında pişen biberiyeli patates pizzası var. Daha yaza doğru yazmak istedim. Ama belki denemek istersiniz, çok lezzetli bir yemek.

Peynirli Patates Fırında

5 adet patates
1 yumurta
3 yemek kaşığı nişasta
Beyaz peynir, kaşarpeyniri
Domates
Çekirdekleri çıkarılmış bir avuç siyah zeytin
Biberiye, kekik
Karabiber tuz

Patatesleri haşlayın ve sıcak sıcak ezin. Çünkü patatesler en iyi sıcakken eziliyor. Biraz soğuduktan sonra yumurta ve nişaştayı da patatese katıp iyice karıştırın. Bu arada karabiber,tuz kırmızıbiber de katabilirsiniz. Zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisinin üstüne biberiyeleri serpiştirin ve ezilmiş ve tatlandırılmış patatesleri biberiyelerin üstüne güzelce yayın. Tepsinin dibinde biberiyeler onun üstünde ezilmiş patatesler olacak şekilde bütün tepsiyi hamur gibi kaplayın. 180 derece de ısıtılmış fırında 15 dakika fırınlayın. Fırında çıkardığınızın patateslerin üzerine sırası ile dilimlenmiş domatesleri, beyaz peynirleri ve zeytinleri yayın. En üstüne bir avuç kaşar peyniri gezdirin. Biraz da kekik tabii, fırına tekrar koyun. Peynirler eriyince çıkarın. İşte size hem patates ve yemek yanında süs olacak çok güzel bir yemek.
Yemek yapmak istediğimiz zaman önce elimizdeki malzemeleri değerlendirmeliyiz. Elimizdekileri düşünüp onlara ekler yapabiliriz. Örneğin patates hepimizin evinde olmazsa olmazlarındandır. Patates kızartması herkesin çok severek yediği bir yemek türüdür. Ama patatesten farklı şekillerde yararlanabiliriz. Dilim dilim doğrayıp zeytinyağı ve baharatlarla tatlandırıp fırında pişirebiliriz. Çok lezzetli ve kolay yapılabilinir. Patates ve elma ile yapacağınız güzel bir yemek daha, hem de fırında pişmiş...

Elmalı patates

4 adet patates
3 adet elma
1 soğan
Kaşarpeyniri
Rendelenmiş muskat
Karabiber, kırmızıbiber
2,5 bardak süt

Patatesleri ve elmaları yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Yağlanmış fırın tepsisine bir patates, bir elma şeklinde yarılar üst üste gelecek şeklinde dizin. Soğanları ay şeklinde doğrayın az bir zeytinyağı ile tavaya koyun, hafifce soteleyin. Soğanlar sotelenince üstüne süt dökün, kaynatın, tuz,karabiber ve muskatı ekleyin. Ocağı söndürün, süt ve soğan karışımını patates ve elmalı karışımın üstüne dökün. 170 derece az ısıtılmış fırırna koyun 15 dk sonrada rendelenmiş kaşarı ekleyin. Üstleri iyice kızarana kadar pişirin.

Sadece patateslerle de bu yemeği pişirebilirsiniz.