Cumartesi, Kasım 18, 2006

Kış sebzeleri içinde gerçekten çok farklı ve lezzetli olan çok sebze var, bunlardan biride pırasa, börek, çorba,zeytinyağlı ve de salatalara soğanyerine kullanılana bilen çok güzel bir sebze ben cafe sırasında pırasa ile çok çeşitli tatlar denedim ve de çok beğenildi. Cafede sebzeli kreplerde yapardım. Bugün evde yine kreple yapılan ama tam misafirlerinize ana yemek olarak sunabileceğiniz çok şık bir pırasalı yemek denedim. Biraz uğraşacaksınız ama sonuç mükemmel olacak.
Bugün ben bu yemekleri denereken annem neden uğraşıyorsun bildiğiniz şeyleri yapı dedi. Bir an düşündüm hep bildiğimiz şeyleri yaparsak yeni tadları nasıl bulacağız yada yemek yapmak hep bildiğimiz şeyler yapmak mı?


Fırında pırasalı krep

1 kilo pırasa
4 adet domates
2 soğan
3 diş sarmısak
kekik,karabiber,kırmızıbiber
Kaşar peyniri

Krep için
1 yumurta
1 bardak un
1 bardak süt

Öncellikle pırasaları iyice yıkayıp incecik doğrayıp tencereye koyun susuz ve de yağsız olarak,kısık ateşte pıraslara kendi sularını verip çekene kadar pişsin. Pırasalar çok su verecekler o yüzden yanacak diye korkmayın arada ezmeden karıştır. Pırasalar suyunu verip çektikten sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı,tuz ve baharatları özellikle kekiği ekleyin bir taşım karıştırıp ocağı kapatın. Pırasalara biraz 2 yemek kaşığı kadar kaşar peyniri ekleyin. Pırasalar pişerken krep malzemesini iyice çırpın evinizindek teflon bir tavada istediğiniz boyutta krepler elde edin,küçük bir tavanız varsa 1 kepçe yeterli olacaktır. Bu malzeme ile 8 adet krep oluyor.
Küçük bir tencereye soğanları küp doğrayın az yağda hafif kavurup, domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu verip çektikten sonra ocağı kapatın.
Şimdi sırası ile bir fırın tepsisine en alta domatesli sosu dökün, krepleri sırasıyla geniş bir tabağa serin pırasalı karışımı bir kenarına 2 kaşık kadar koyup sarıp, domatesli sosunun üstüne dizin. Hepsi bittiğinde üstüne kalan kaşer peynirini döküp sıcak fırında 10dk fırınlayın. İsretseniz beşamel sosda yapabilirsiniz. Deneyin pırasada vazgeçemeyeceksiniz.

Eğer iç malzemeniz kaldı ise geri kalanı yufka ile de deneyebilirsiniz.

Cuma, Kasım 17, 2006

Annem geldi yani bizim yörenin tarhana çorbasına kavuştuk. Tarhana bence yörelere has o yörede bol bulunan malzemelerle kış için hazırlanmış çok lezzetli ve sağlıklı çorba çeşitleri, aslında her tür sebze ile çorba yapabiliriz ama yoğurtlu tarhana çorbası başka
Doğal malzeme satan yerlerden bulabilirsiniz. Yazın bol ayran ve döğme yani aşurelik buğdayla kaynatılıp parçalar halinde kurutulan ve de kışın ıslatılıp pişirilen bir çorba.
Bu çorba için gerçekten damak zevki yeni bir şey deneme merak olmalı ve önyargılı olmamalı
Cafe de bu çorbayı kış boyunca hafta da bir kez yapardık. Benim çok sevdiğim bir müşterim yok yok kardeşim Uğur kesinlikle 2 kase yerdi. Çünkü Bitlisliydi ve de bu tadı biliyordu. Kulakları çınlasın.

Yoğurtlu Tarhana Çorbası

8-10 parça tarhana
5 bardak su
nane
yağ
kırmızıbiber
İstenirse 1 kase yoğurt

Kuru tarhana parçalarını çukur bir çorba tenceresine koyun bol su ile iyice yıkayın yıkama suyunu dökün sonra üstünü biraz geçecek gibi suyu ekleyin 2-3 saat ıslanması için bekleyin, akşam yemeği için çorba yapacaksanız öğlenden sonra ıslatın yemeden bir saat önce pişirin, ıslanacağı için bir taşım kaynadıktan sonra çorbanız hazır demektir. Islatmış olduğunuz suyu ile ocağa koyun kısık ateşte kaynamaya başlasın, kaynadıktan 10 dk sonra kıvamını kontrol edin, eğer isterseniz bir kase yoğurdu çorbanın suyu ile ılıtıp çorbanıza ekleyebilirsiniz. Küçük bir tavada bir kaşık tereyağı veya zeytinyağı ısıtın kırmızı biber ve naneyi ekleyin ,çorbanızın içine dökün. Çok lezzetli ve de sağlıklı bir çorba denemiş olacaksınız. Hiç yağ koymadan da yenilebilir.