Salı, Mart 13, 2007

Hiç soğan çorbası yaptınız mı? Soğan bence kendi başına bir yemek, çünkü hani hep ağzımızda bir tekerleme gibi söylenen “soğan, ekmekle bile doyarım” çok doğru bir tanım. Evet isterseniz soğan ekmekle karnınızı doyurabilirsiniz. Bizim oralarda soğan gerçekten her yemeğin yanında katıktır. Gerçi biz “yemeğin içinde soğan var mı” varsa ben yemem diyen insanlarla karşılaştık.
Bizim evde soğan konusunda hiç problem yoktur. Hatta soğanları ay şeklinde doğrayıp fırında da balık mı pişirmedik, aynı şekilde doğranmış soğanlarla kiş mi yapmadık, yine aynı şekilde bol soğan doğrayıp kereviz bile pişirdik. Servis sırasında kerevizlerin ortasında bolca soğan çok lezzetli oluyor. Bizim oralarda soğarıç denilen soğan kavurması var, börek yapılır, çorbalara sos olarak dökülür, yine aynı şekilde pişmiş yemeğin üstüne dökülür. Bizim yaptığımızdan biraz daha fazla kavrulur ve tereyağı ile, biz daha az kavurup veya sotelemek diyelim, ya da soğanların kendi sularını salmasında biraz daha fazla pişirmek gibi.

Akşam yemeğinde bayat ekmekleriniz içinde böyle bir harç yapabilirsiniz. Önce soğanları ay doğrayın, yağsız ve susuz tavaya koyun, ocak kısık olsun, soğanlar önce kendi sularını versin, sonra 1 yemek kaşığı yağ ekleyin, sotelemeye devam edin, soğanlar tavaya serilince ocağı söndürün. Baharatla tatlandırın, kırmızı biber,karabiber,kekik,fesleğen, ekmek dilimlerinin üstüne koyun, eğer isterseniz birer küçük parça kaşar parçası her dilim üstüne, ısıtılmış fırında 10 dk fırınlayın. Çok lezzetli ve sağlıklı ekmek dilimleri, afiyet olsun

Bir küçük soğanla yapacağınız pirinç pilavı çok lezzetli olacaktır. Bulgur için bol soğanlı, yazın biberli,domatesli, soğan deyince insanın aklına çok çeşit yiyecek gelebiliyor. Soğan olamayan zeytinyağlı dolma duydunuz mu?
Çok sade leziz ve kolay bir soğan çorbası yaptım, sizlerde deneyin çok hoşunuz gidecektir.

Soğan Çorbası

6-7 tane soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3-4 kaşık un
5-6 su bardağı un
1 tatlı kaşığı şeker
Ekmek
Kaşar peyniri
Tuz,karabiber,kırmızıbiber

Soğanları ay şeklinde doğrayın, tencereye yağı ekleyip ocağı yakın. Soğanlar hafifce sotelenmeye başlasın. Soğanları iyice kendilerini salınca 1 tatlı kaşığı ilave edin. 4 kaşık unu soğanların üstüne dökün, beraber soteleyin. Kaynamış suyu ekleyin. İyice karıştırın. Tuz ve baharatları ekleyin. Özleşene kadar 15 dk kaynatın. Servis sırasında dilimlenmiş ekmekleri fırında kızartın, çorbayı kaseye koyun, üstüne kızarmış bir dilim ekmek, onun üstüne de rendelenmiş kaşarları dökün. Çok leziz bir çorba , bizim evde fotografı çekene kadar tükendiği için bir daha ki sefere fotografını koyacağım.
Bu arada kırmızı soğanı da unutmayalım. Nasıl güzel bir renk ve tat, aslında biz çok şanslıyız, bizim ülkemizde nereye giderseniz gidin, herzaman çok çeşitli ve lezzetli yiyecekler bulabiliriz. İş ki bunların kiymetini bilip, koruyalım.