Salı, Ocak 30, 2007

Yemek yapmayı sevmek, sizi hem yaratıcı yapıyor, hem de hiçbir şeyi ziyan etmemeyi öğretiyor. Bizim evde kış boyunca portakal kabukları hep birikir, reçel ve şekerleme yapılır. Çünkü ben şekercilerde gördüğüm meyva şekerlemelerine çok özenirdim. Sonra araştırdım, yemek yapmak demek ki araştırmayı da öğretiyor. Çok kolay yapılabileceğini öğrendim. Şimdilik epey bir portakal reçeli yaptım. Bundan sonra birikenler şekerleme olacak. Portakal reçeli ve sekerlemesi çok lezzetli ve de şık oluyor, ben deneyin derim. Çok mutlu olacaksınız. Yok ben reçel sevmem diyenlerde olacaktır, hediye edersiniz.


Her akşam yediğiniz portakal kabuklarını geniş su dolu bir kapta buzdolabında bekletin. Sadece yapacağınız şey, bu suyu hergün değiştitmek. Bu su dolu kaba değiştirdiğiniz zaman bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu tuz portakal kabuğunda ki acılığı alıyor. Portakal kabuklarını bir tatlı kaşığı tuz koyarak, gün aşırı değiştirip 3-4 kere bu işleri tekrarlayın. Bir hafta sonra kabukları üstüne kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek kaynatın. Bu işlemi de 3 kere tekrar edin. Kabukları kaynatın, süzün,kaynatın ve süzün. İyice süzülünce istediğiniz boyutta doğrayın, elinizdeki kabuk miktarına göre şeker ekleyin.


Portakal Kabuğu Şekerlemesi

Eğer şekerleme yapacaksanız, kabukları 2 bardak şeker,2 bardak su ile şerbet yapın, şerbetin içinde iyice pişrin, serbeti kabukların çekmesini sağlayın, Soğutun, bir tepsiye toz şekeri dökün ve yayın, soğumuş kabukları şekere bulayıp başka bir tepsiye yayın ve kurutun. Bizim evde bu işlemden sonra kuruyana kadar kabuklar bitiyor.

Portakal Reçeli

Reçel yapacaksanız, haşlanmış kabukların üzerine şekeri dökün, 2-3 bardak su ilave edin. Köpüklenceye kadar kaynatın,reçel kıvamında söndürün.
Şeker miktarını kendi ölçünüze göre yapın. Ne kadar kabuk biriktirirseniz, koyacağınız şeker miktarı kabuklardan biraz fazla olmalıdır.

Kabuklarınızı atmadan bir daha düşünün çok leziz bir reçeli sokağa atıyor olabilirsiniz.