Cuma, Eylül 22, 2006

Bulgurun faydası nihayet fark edildi. Bizler doğduğumuz bölge sebebiyle zaten bulguru yiyorduk. Geçen gün arkadaşlar bulgurun içinde folik asit var ama yiyelim diyince ben içimden güldüm ve doğanın insanları korumak için herşeyi sunduğunu daha iyi anladım.

Şimdi çok kolay lezzetli ve de sağlıklı bir bulgur pilavı tarifi yazacağım, aynı zamanda hesaplı
Kabak dolması yaptığınızda kabağın içlerinden genel olarak mücver yapılır. Ben güzel bir bulgur pilavı yaptım deneyin pişman olmayacaksınız. Bu arada iki adette patlıcan oydum onun da içlerini kullandım.

Kabak içli bulgur pilavı

4-5 adet dolmalık kabak içi
2 adet patlıcan içi
2 adet soğan
1 bardak bulgur
2 bardak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kırmızıbiber
üstüne maydanoz ve dereotu

Dolma yaptığınız kabak içlerini bir kaba koyun büyük parçaları küçültün, aynı işlemi patlıcan içleri için yapın. Tencereyi ocağa yağ ve de küçük olmayan ay şeklinde soğanlar koyun. 2 diş sarmısak ekleyin hafifce kavurun. Sonra kabak ve patlıcan içlerini tencereye ekleyin ve de 10dk kadar daha doğrusu kabak içleri sularını verip çekene kadar yani tencerede kabakların mis gibi kokusu gelene kadar, sonra iki bardak kaynamış suyu tencereye ekleyin. Kaynadıktan sonra bulguru ilave edin tuz ve baharatları koyduktan sonra ocağı kısın tencerenin ağzını kapatın. Pilav suyunu çekince tuzunu kontrol edin üstüne ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ekleyin hafifce karıştırın ocağı kapatın 5 dk dinlendirin.

Servis tabağına pilavı alın. Şöyle bir görüntü olacak mis gibi kokan hafif koyu bir renk çünkü patlıcan içlerini koyduk üstünde birkaç yaprak dereotunun kokusu , dereotunu sevmeye insanlar çok karşılaştık umarın değilsindir ama pilavı üstüne nane ve kekik de ekleyin çok güzel olacaktır.

İçlerini aldığımız kabakları dolma yapmayı unutmayın. Hiç bir şeyi ziyan etmemiş olmalıyız. Zamanımızı, kazancımızı , emeğimizi, öncellikle de sağlığımızı.....

Çarşamba, Eylül 20, 2006

Bugün dışarı çıktım. Cafe komşularımıza uğradım. Hepsi ne zaman yeniden başlayacağımızı sordu. Açıksası bunun cevabını bende bilmiyorum. İnşallah herşey yolunda gider ben de sevgili misafirlerime yeniden kavuşurum.

Artık sonbahar başladı. Hergün önünden geçtiğim ve el arabasında mis gibi enginar ve de mevsim sebzeleri satan satıcı ile göz göze geldim. Sonbaharın gelmesi ile o taze sebzeler tabikii kavanoza girmişti. Enginar ve bamya kavanozda ama canım bal kabak dev araba duruyordu onu görünce çok sevindim. Bal kabaklı çok tarif yazacağım. Çünkü biz cafeyi açtığımızda ilk yapıtığımız çorbalardan biri sevgili Tijen İnaltong'un hindistan cevizli bal kabak çorbasıydı. Çok lezzetli ve iddaalı olmuştu ama muhteşem bir tattı. Tezgahta balkabağını görünce o günleri hatırladım.

Şimdi bildiğimiz kırmızı mercimek çorbasına biraz daha yoğun maydanoz kökleri ekleyip çorba yaptım. O yazacağım inşallah evde denersiniz.

Maydanozlu mercimek çorbası

1 bardak kırmızı mercimek
1 adet rendelenmiş patates
1 adet rendelenmiş havuç
1 soğan
1 demet sapları ile irice doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz karabiber,kırmızıbiber ve de nane

Tencereye yağ ve kuşbaşı doğranmış soğanları ekleyin ve hafif kavurun sonra yıkanmış mercimekleri ekleyip kavurmaya devam edin ,mercimekler suyunu çekince 3 bardak sıcak su ilave edin, çorbanız kaynamaya başlayacaktır. 5 dk kaynayan çorbaya rendelenmiş havuç ve patatesi ekleyin bir taşım kaynatın. Sonra irice doğranmış maydanozlar ve baharatlar ekleyin.5 dk sonra çok şık ve lezzetli çorbanız hazır olacaktır. Eğer hafif bir blendırdan geçirmeyi düşünürseniz olur ama böyle maydanoz yaprakları ile çok lezzetli oluyor.

Önümüz sonbahar ve kış çok şık ve sağlıklı çorbalara buluşuruz inşallah.

Salı, Eylül 19, 2006

Dün Aslı için bir börek yaptım. Çok lezzetli oldu sizlelr paylaşmak istedim. Aslı o kadar beğendik 3 dilim yedi. Bu niye bizi şaşırttı çünkü Aslı diyet yapıyor ve her şeyi dikkatli yiyor. Malzemeler çok az eğer evinizde 2 yufka kaldıysa ve değişik ne yaparım diyorsanız bu kolay böreği deneyin çok beğeneceksiniz.

Kolay Börek

2 adet yufka
2 adet rendelenmiş patates
1 havuç rendelenmiş
3 ade soğan ay şeklinde ince doğranmış
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kaşık yoğurt veya süt
tuz,karabiber,kırmızıbiber ve köri
2 adet kesme şeker

Ay doğranmış soğanları yağla birlikte geniş bir tavaya alın hafif soteleyin. Soğanlar kendilerini salmaya başlayınca kesma şekeri ve havuçlar tavaya ekleyin daha sonra patateslerin ekleyin baharatları koyduktan sonra ocağı iyice kısın 3 dk sonra da kapatın.
Çukur birkapta az yağ yoğurt iyice çırpın. Yağlanmış fırın tepsisine birince yukayı uçları dişarı taşacak şekilde serin hafifce elinizle tepsinin içine doğru yufkayı buruşturun bu arada tepsiniz orta boy bir borcam veya mini fırın tepsisi olabilir. Serdiğiniz yufkayı yoğurtlu karışımla ıslatın,üstüne ikiye böldüğünüz yufkanın yarısını serin üstüne hazırlamış olduğunuz harcı yayın köriyi bir tatlı kaşığından fazla koyun çok lezzet verecektir. Üste gerikalan yufkayı yine biraz buruşturarak serin yoğurtlu harç dökün kenardaki yufkalarla böreğinizi kapatın, üstüne son kalan yoğurtlu malzemeyi iyice sürün. Çörek otu susamla böreğinizi süsleyin. 160 derece az ısıtılmış fırında üstü altı kızarana kadar pişirin.
İnşallah deneyip fikrinizi yazarsınız.

Büyük tepsi börek yapmak isterseniz malzemeyi artırabilirsiniz. Üstüne sadece yumurta sürebilirsiniz.