Perşembe, Ocak 18, 2007

Kolay bir poğaça ve kolay bir börek yazmak istiyorum. Börek, sigara böreği sevenler için kızartmadan yapılan çok şık bir börek.

Peynirli Çıtır Börek

3 adet yufka
2 kaşık zeytinyağı
1 çay bardağı su
150 gr peyaz peynir
Maydanoz
Susam

Yağla suyu geniş bir kapta iyice karıştırın, yufkalardan bir tanesini tezgaha serin, yağ ve sulu karışımla iyice ıslatın, İkiye katlayın, istediğiniz büyüklükle üçgen parçalar halinde kesin. Geniş kısmına peynirli harçtan koyup sigara böreği gibi sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. Yağ ve su karışımı kaba 1 bardak su , bir kaşık yağ koyun, börekleri tek tek bu suya batırın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Bu arada fırın böreği hazırlama aşamasının yarısında ısıtmaya başlayın. Tepsideki ıslak böreklerin üstüne susamlar koyun. Kızgın fırında börekler çıtır oluncaya kadar pişirin.
Sigara böreği gibi ama kızartma olmayan çok güzel bir börek, hafta sonu kahvaltılarınız çok yakışacak.

Kolay Peynirli Poğaça

1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
İçi için, beyaz peynir,maydanoz, karabiber,kırmızıbiber

Evde haşlanmış patates varsa , patatesleri ezin,tuz,karabiber,kırmızı biberle karıştırıp patatesli harç yapabilirsiniz.

Yoğurt,yağ, kabartma tozu,tuz geniş bir kaba koyun, bardak ilavesiyle un ekleyin, elinize yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak. 20 dakika kadar bekletmekte yarar var. Ama hiç bekletmeden de yapabilirsiniz. Hamurdan poğaça büyüklüğünde parçalar koparın, avcunuzda el yordamıyla açın, bir kenarına peynirli harçtan koyun, diğer kenarı üstüne kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üstüne yumurta sürün, çörek otu,susam da ekleyebilirsiniz. 5 dakika ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.

Dışarıdan satın aldığımız poğaça ve hazır böreklerde nasıl bir yağ kullanıldığını bilmediğimiz için kendi poğaça, böreklerimizi elimizden geldiğince kendimiz deneyebiliriz.

Çarşamba, Ocak 17, 2007

Cafe günlerinde sebzeli, mercimekli bir köfte yapmıştık. Çok başarılı olmuştu. Hatta adını da Menevşe Köftesi koymuştuk. Sizlere de yazmak istedim deneyin çok beğeneceksiniz.

Menevşe'nin sebzeli köftesi

1 demet pazı ( mevsimde 2 adet kabak)
1 bardak yeşil mercimek (haşlanmış)
1 bardak ince bulgur
2 adet soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kimyon
Karabiber,tuz,kırmızıbiber,nane
1 tane yumurta

Bayat ekmeği kırıntı haline getirin.Pazıları küçük doğrayıp haşlayın. Mercimeği 2 bardak suyla haşlayın, bulguru bir bardak kaynamış su ile ıslatın. Geniş bir kaba pazıları sıkıp koyun, mercimek ve bulguru ekleyin. Soğanları rendeleyin, maydanozu, dereotunu, baharatları ve tuz kaba ekleyin. 3-4 dalda yeşil soğan koyabilirsiniz. Yumurtayı ve bir parça zeytinyağı ilavesi ile iyice yoğurun. Eğer yumuşak oldu ise un veya bayat ekmek koyabilirsiniz. Köfte şekli size kalmış, köfteleri kırıntı haline gelmiş ekmeklere bulayıp yağlanmış bir tepsiye dizin. 180 derece fırında ekmekler kıtır oluncaya kadar pişirin.
Kabak zamanında yani yaz mevsimin de kabağı bu köfteye rendeleyip ve biraz suyunu sıkarak ekleyebilirsiniz.
Cafede biz bu köftelere domatesli soslar yapardık. Küçük bir tavada 2 diş sarmısak ve bir kaşık yağ hafifçe sotelenir, mevsimine göre domates veya salça biraz biber salçası ilavesiye karıştırılır.Salçanın kokusu çıktıktan sonra bir parça su ilavesiyle sulandırılır.
Köfteler fırından çıktıktan sonra bu sos ile servis edebilirsiniz.