Çarşamba, Mart 07, 2007

Cafe günlerinde nohut yemeği yapardık. Ama hiç susuz bol domatesli, bol baharatlı bir nohut yemeğimiz vardı. Çok severek tüketilirdi.

Baharatlı, Körili Nohut

2 bardak haşlanmış nohut
2 soğan
3 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Zerdeçal, köri, kişniş,kırmızıbiber
Tuz
5-6 adet olgun domates

Tencereye yağ ve küçük küpler halinde doğranmış soğanları ve sarmısağı koyarak ocağa koyun. Soğanlar hafif yumuşayınca zerdeçal,kırmızıbiber,kişnişi ekleyin. Baharatların kokusu gelmeye başlayınca haşlanmış nohutları ekleyin. Yavaşça karıştırın. Tuzu ekleyin. Nohutlar soğan ve baharat karışımı ile sotelensin. Üstüne küpler halinde doğranmış domatesleri ekleyin. Tencereyi sallayın. Fazla karıştırmayın. Ocağı kısın. Domatesler sularını salsın. 1 tatlı kaşığı köriyi de ekleyin. Nohutlar iyice pişince yemeğiniz hazır olacaktır. Su eklemeyeceğinizden ara ara tencereyi sallamanızda fayda var. Eğer nohutların pişmediğini düşünürseniz, 1 bardak kaynamış su ilave edebilirsiniz. Bu yemek yazın domateslerin bol olduğu zamanlarda daha çok domatesle daha lezzetli oluyor.
Kış mevsimi sırasında bol bol bakliyat tüketmek gerekiyor. Geçen hafta nohut pişirdim. Biraz arttırmıştım. Pilav veya çorbalara katmak için. Bu sefer salata yapayım diyorum. Piyaz şeklinde olabilir. Soğan,maydanoz,dereotu...

Zeytinli Nohut Salatası


1 bardak haşlanmış nohut
Birkaç yaprak yeşil salata
1 soğan, kuru ve taze
5-6 tane çekirdekleri çıkarılmış zeytin,siyah ve yeşil
1 adet kırmızı biber
Limon
Zeytinyağı
2 diş sarmısak
tuz

Nohutları akşamdan ıslatın ve ertesi günü yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohutları ıslatırken bir tatlı kaşığı tuz eklemeyi unutmayın. Tuz daha çabuk pişmesini sağlıyor.
Bütün malzemeleri güzelce doğrayın. Nohutları bütün mlzemelerle iyice karıştırın. Zeytinyağı, limon ve sarmısakları başka bir kapta iyice karıştırın. Salatanın üzerine dökün. Yaz aylarında bol domatesle de yapabilirsiniz.

Pazar, Mart 04, 2007

Karnabahar, brokoli kış sebzeleri içinde çok çeşit yemek yapacağınız ikili, karnabaharları güzelce haşlayın, haşlama suyuna bir dilim limon ve biraz tuz eklemeyi unutmayın.İkisini birden haşlayacaksanız, kaynamış su içine önce karnabaharları suya değmeyen kısımlara da brokolileri koyun, böylece haşladığınız zaman brokoliler buharda pişmiş gibi yemyeşil kalacaktır. Bu iki sebze ile yapacağınız en kolay yemek beşamel soslu ve kaşar peynirli ve fırında pişen ograten tarzı yemeklerdir.
Bence beşamel sosu neyin üstüne koysanız çok lezzetli ve şık bir yemek olur.
Önemli olan beşamel sosu kendinize ve malzemelerinize göre tatlandırmak.
Resmini göreceğiniz karnabahar yemeğinde, beşamel sosun içinde soğan ve yeşillikler var, hem yeni bir tat ve şık bir görüntü oldu.


Soğanlı,Yeşillikli Karnabahar


1 adet karnabahar,
1 soğan
1 havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
3 bardak süt
Maydanoz,kereviz yaprağı
Üstü için bir avuç kaşarpeyniri


Yukarıda bahsettiğimiz gibi karnabaharı haşlayın. Bir fırın kabına dilediğiniz gibi yerleştirin.Sonra geniş bir tavada ay doğranmış soğanları yağda hafifce öldürün. Rende veya küçük küp doğranmış havuçları soğanlara ekleyin. Un ekleyin, soğan ve havuçlarla kavurun. Sütü bu karışıma ekleyin.İyice karıştırın topaklanmasın, kaynamaya başlayınca altını söndürün. Maydanoz,tuz,karabiber varsa kereviz yapraklarını ekleyin. Akıcı kıvamda bir sos elde edin. Sütü az geldi ise biraz daha ekleyin.Sosu karnabaharların üstünü tam kaplayacak şekilde dökün. 180 derecede 10 dk önce ısıtılmaya başlanmış fırın koyun. Beşamelli karnabahar fırında pişmeye başlasın, çıkartmadan önce kaşar peynirleri üstü dökün.


Eğer brokoliniz varsa karnabaharlar haşlanırken onu da haşlayıp, yemeğinize çok güzel bir renk ve tat katabilirsiniz. Beşamel sosta önemli olan kendinizden bir şeyler katmaktır. Bazen biraz limon kabuğu, portakal kabuğu, soğan yerine pırasa, nane, kekik hatta köri, baharat çeşitleri....gibi