Salı, Ocak 02, 2007

Şimdi kabak tatlısı yapmanın tam zamanı, bal kabaklar torba torba pazarlarda ve marketlerde bol miktarda satılıyor. Çok kolay ve de şık sade bir kabak tatlısı tarifi, akşam evde otururken yıkayın ocağa koyun, yataraken belki soğur, belki balkon da soğutup bir dilim yersiniz. Yoksa ertesi akşama tatlınız hazır olacaktır. Balkabağı çorbasını denediniz mi?. Benim ilk yaptığım kabak çorbası sevgili Tijen İnaltong’un çok sevdiğim kitabı Mevsimlerle Gelen Lezzetler kitabındadır. Böyle bir çorba olur mu? Çok güzel ve lezzetli olmuştu. Bu çorbanın uğuruna da inanırım. Sanki o çorba benim ufkumu açmıştı. Sizler de deneyin çok beğeneceksiniz. Daha sonraları farklı kabak çorbaları yaptım ama o çorba benim için her zaman başkadır.


Bal Kabak Tatlısı

1 kg balkabak
1 kg şeker
2 tatlı kaşığı vanilya
Üstü için ceviz

Kabakları boyutlarını sizin ayarlayacağınız şekilde doğrayın. Bol su ile yıkayın,süzgece koyun. Tencerenin altına kalınlık sırasına göre kabakları dizin, üstüne şekeri dökün. Yarım su bardağı kadar su gezdirebilirsiniz. Tabi ki koymasanız olur.Ocağı açın orta ısıda kabaklar suyunu verene, şekerler eriyene kadar kaynatın. Sonra ocağı kısın demlenerek pişmesini bekleyin. Bu kaynama sırasında vanilyayı ekleyebilirsiniz. Kabaklar yumuşadığında ocağı kapatın. Tenceresinde soğuması her zaman daha doğrudur. Ama siz illa tadına bakmak isterseniz, tencerenin dibine doğru olanlarda bir parça çıkarın, biraz soğusun, cevizle serviz yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: