Pazar, Kasım 19, 2006

Aslında dün farkettim ve de bu sayfalarda yazmam gerektiği düşündüm ben biliyor ve seçiyordum ama acaba hepimiz dikkat ediyor muyuz? Kadın erkek farketmez dışarda yedikleriniz de dahil yediğiniz yiyeceklerin tazeliğine evet sadece tazelik ne kadar dikkat ediyoruz. Neden yazdım annem burada ve de bize barbunya getirmişti bu seneki ve de eylül ayında kurutulmuş, barbunya kuru olanı akşamdan ıslatılır. Ben de ıslattım ger zaman da dikkat ederim geniş bir kaba boşaltır, ayıklar içinde yamuk yumuk olanları ve de yemeyecek maddeleri ayıklarım. Bir de özellikle dikkat etmeniz lazım herhangi bir bakliyatı yıkamaya başladığınız zaman dibe çökenler birda su üstünde yüzenler vardır. Su üstünde kalanlar çürük elmadır, onları kesin ayıklayıp atın. Akşamdan ıslattığım barbunyalar o kadar tazeydi ki sabah baktığımda hepsi dalından yeni koparılmış gibiydi bu yüzde pişme süresi azaldı. Çok lezzetli oldu. Bunları sizelere yazmalıydım. Evinize aldığınız yiyecek maddelerini lütfen önemseyin mutlaka o sene ki ürün olmaasına dikkat edin. Bütün bunlar ve sağlığınızı hem damak zevkinizi hem de cebinizi ilgilendiriyor.Bu yazıdaki amacım satın alacağınız herşeye özellikle yiyeceklerinizi pırlanta yüzük alır gibi düşünmeniz, çünkü o sadece sizin dış görüntünüzü etkiler, olsa da olur olmasa da ama yiyecekler vücudunuzun ayakta kalmasını, güzel olmanızı, ruhunuzun sağlamlaşmasını ve de o yüzüğü taşıyabilir olmanızı sağlar. Karnınızı doyurmaya çalıştığınız her madde aslında sizin bundan sonraki günlerinizin de habercisi olacaktır. Kendi elinizle ve de paranızla bedeninizi ve de yaşamınızı yok etmeye çalışmayın. Yediklerinize dikkat edin satın alırken de dışarı da yediğinizde de.


Bu kadar barbunya lafı ettim tarifini de yazayım umuyorum ki herkes biliyordur.

Zeytinyağlı Barbunya

2 bardak barbunya (akşamdan ıslatılmış)
2 soğan
2 havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı salça
2 domates
Eğer kereviziniz varsa kereviz sapları
maydanoz
nane
1 yemek kaşığı şeker

Akşamdan ıslatmış olduğunuz barbunyayı ocağa koyun üstünü örtecek su ekleyip haşlayın, haşlama süresi kaynadıktan sonra en fazla 10 dk olamalı. Tencereye ay doğranmış soğanları ve yağ koyun bir taşım kavurun havuçlar küp ve verev olarak doğrayıp tencereye ekleyin. Havuçlarınızın birazcık renkleri çıksın sonra salçayı ekleyin salçanında kokusu çıkana kadar kavurun, haşlanmış süzülmüş barbunyaları tencereye ekledikten sonra hafifce karıştırın, şekeri,tuzu, küp doğranmış domates ve sarmısaklarıda koyduktan sonra üstünü az geçecek kaynamış su ilave edin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın kereviz saplarınıda ekleyin,barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocağı söndürdükten sonra yemeğinizi aynı gün yiyecekseniz serin bir yerde 10-15 dk dinlendirin. Yiyeceğiniz kadarını servis tabağına alın üstünü ince doğranmış maydanoz ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: