Çarşamba, Ocak 17, 2007

Cafe günlerinde sebzeli, mercimekli bir köfte yapmıştık. Çok başarılı olmuştu. Hatta adını da Menevşe Köftesi koymuştuk. Sizlere de yazmak istedim deneyin çok beğeneceksiniz.

Menevşe'nin sebzeli köftesi

1 demet pazı ( mevsimde 2 adet kabak)
1 bardak yeşil mercimek (haşlanmış)
1 bardak ince bulgur
2 adet soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kimyon
Karabiber,tuz,kırmızıbiber,nane
1 tane yumurta

Bayat ekmeği kırıntı haline getirin.Pazıları küçük doğrayıp haşlayın. Mercimeği 2 bardak suyla haşlayın, bulguru bir bardak kaynamış su ile ıslatın. Geniş bir kaba pazıları sıkıp koyun, mercimek ve bulguru ekleyin. Soğanları rendeleyin, maydanozu, dereotunu, baharatları ve tuz kaba ekleyin. 3-4 dalda yeşil soğan koyabilirsiniz. Yumurtayı ve bir parça zeytinyağı ilavesi ile iyice yoğurun. Eğer yumuşak oldu ise un veya bayat ekmek koyabilirsiniz. Köfte şekli size kalmış, köfteleri kırıntı haline gelmiş ekmeklere bulayıp yağlanmış bir tepsiye dizin. 180 derece fırında ekmekler kıtır oluncaya kadar pişirin.
Kabak zamanında yani yaz mevsimin de kabağı bu köfteye rendeleyip ve biraz suyunu sıkarak ekleyebilirsiniz.
Cafede biz bu köftelere domatesli soslar yapardık. Küçük bir tavada 2 diş sarmısak ve bir kaşık yağ hafifçe sotelenir, mevsimine göre domates veya salça biraz biber salçası ilavesiye karıştırılır.Salçanın kokusu çıktıktan sonra bir parça su ilavesiyle sulandırılır.
Köfteler fırından çıktıktan sonra bu sos ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: