Cuma, Kasım 17, 2006

Annem geldi yani bizim yörenin tarhana çorbasına kavuştuk. Tarhana bence yörelere has o yörede bol bulunan malzemelerle kış için hazırlanmış çok lezzetli ve sağlıklı çorba çeşitleri, aslında her tür sebze ile çorba yapabiliriz ama yoğurtlu tarhana çorbası başka
Doğal malzeme satan yerlerden bulabilirsiniz. Yazın bol ayran ve döğme yani aşurelik buğdayla kaynatılıp parçalar halinde kurutulan ve de kışın ıslatılıp pişirilen bir çorba.
Bu çorba için gerçekten damak zevki yeni bir şey deneme merak olmalı ve önyargılı olmamalı
Cafe de bu çorbayı kış boyunca hafta da bir kez yapardık. Benim çok sevdiğim bir müşterim yok yok kardeşim Uğur kesinlikle 2 kase yerdi. Çünkü Bitlisliydi ve de bu tadı biliyordu. Kulakları çınlasın.

Yoğurtlu Tarhana Çorbası

8-10 parça tarhana
5 bardak su
nane
yağ
kırmızıbiber
İstenirse 1 kase yoğurt

Kuru tarhana parçalarını çukur bir çorba tenceresine koyun bol su ile iyice yıkayın yıkama suyunu dökün sonra üstünü biraz geçecek gibi suyu ekleyin 2-3 saat ıslanması için bekleyin, akşam yemeği için çorba yapacaksanız öğlenden sonra ıslatın yemeden bir saat önce pişirin, ıslanacağı için bir taşım kaynadıktan sonra çorbanız hazır demektir. Islatmış olduğunuz suyu ile ocağa koyun kısık ateşte kaynamaya başlasın, kaynadıktan 10 dk sonra kıvamını kontrol edin, eğer isterseniz bir kase yoğurdu çorbanın suyu ile ılıtıp çorbanıza ekleyebilirsiniz. Küçük bir tavada bir kaşık tereyağı veya zeytinyağı ısıtın kırmızı biber ve naneyi ekleyin ,çorbanızın içine dökün. Çok lezzetli ve de sağlıklı bir çorba denemiş olacaksınız. Hiç yağ koymadan da yenilebilir.

2 yorum:

Tijen dedi ki...

ilk yorumumu birakayim istedim. bu tarif çok isime yarayacak. yazdan beri tadini merak ettigim arapgir-kemaliye tarhanasini yapacagim. güzel süzme yogurdum da var ama acaba yogurt yerine süt mü koysam? ben tarhanayi sütlü yapiyorum ve çok güzel oluyor. bir kaç dis de sarimsak..
ellerinize saglik!
tijen
(hem mesajlar kontrolden geçiyor hem de sifre istiyor sistem, ikisi birden fazla bana kalirsa, notlari siz onaylamaya devam edecekseniz sifreyi kaldirmaniz daha iyi olabilir)

Unknown dedi ki...

yazdıklarınız çok güzel yoğurtla yapılmış çorba olduğu için aslında hiç ihtiyaç olmayabilir siz sütle deneyin yeni bir tat olur.
mesajlarla ilgili yazdıklarınızı kontrol ettik inşallah olmuştur
tekrar teşekkürler