Çarşamba, Ekim 11, 2006

Benim en sevdiğim sebzeye nihayet kavuştum biraz gizem katmak istedim, kaç haftadır pazarda yaprakları turşu için satılıyordu şimdi canım köklerine kavuştum. Bir sebze bu kadar mı lezzetli olur bu kadar yoğun koku tat olur mu bilmiyorum. Ayrıca yaprakları ayrı, sapları ayrı, kökü ayrı şekillerde kullanılıyor yani hiç bir parçasını ziyan etmiyoruz. Yaprakları turşuya, salatalara, çorbalara veya çiğ olarak ekmeğin içine koyup yiyebilirsiniz, saplarını sakın atmayın çorbalara muhteşem tat veriyor. Bütün sebzeleri seviyorum ama bu başka zeytinyağlısı, etlisi,salatası, çorbası,böreği ve başka yemeklere garnitür olarak böyle lezzetli başka sebze var mı bilmiyorum. Çok merak ettiğinizi biliyorum hatta adını yazdığım da bu sebzeyi sevmeyenler hemen bundan bahsediyorsun fazla abartmışsın bile diyebilirler ama sevenler bana fazlası ile katılacaklardır. Hatta bu sebze ile ilgili benim kızım bana onu bu dünya da tanıtmak ve ona gerçek değerini buludurmak için geldiğimi söylüyor. Bu sebze ile ilgili onu sevenler derneği oluşturmayı bile düşündüm. İşte bu güzel sebze "KEREVİZ" Pişirdikçe kerevizle ilgili tarifler yazacağım bu nedenle pazar veya market gittiğinizde az da olsa kereviz almayı unutmayın. Akşam salata yaptığınızda üstüne üç parça kereviz yaprağı ekleyin evdekilere bir şey söylemeyin bakalım nasıl tepkiler alacaksınız.



Akşam kereviz ve de yapraklar kavuşmuşken tabi hemen bir sebze çorbası yaptım bol kerevizli kesinlikle her öğün yenilebilecek çok güzel bir çorba.

Sebze çorbası

2 adet havuç
1 adet kereviz yaprakları ve sapları dahil
1 adet patates
2 adet kabak
1 soğan
1 yk zeyinyağı
dereotu, maydanoz, karabiber
1 fincan bulgur
2 diş sarmısak

Bütün sebzelerin doğrama şekli size kalmış, ben ince çubuk şeklinde doğradım, bu size zor geliyorsa küçük küpler halinde doğrayın. Tencereyi ocağa koyun, küp şeklinde doğranmış soğanları ve iki diş sarmısağı ekleyin iki dakika karıştırın , doğramış olduğunuz sebzeleri sıra ile önce havuçları,kerevizler,kabaklar ve patatesleri tencereye ekleyip 5 dakika soteleyin. Yani sebzelerin kokuları çıksın. Kaynamış 3 bardak sıcak suyu tencereye ekleyin.Kaynamaya başladıktan sonra tuz ve baharatları koyun. 5 dakika kaynadıktan sonra 1 fincan bulgur,şehriye ekleyebilirsiniz. Dereotunu ve ince doğranmış kereviz saplarınıda tencereye koyduktan sonra bir taşım daha kaynatın. Çok lezzetli ve renkli çorbanız hazır, havalarda serinledi sıcak sıcak afiyet olsun. Bu arada servis sırasında üstüne kereviz yaprakları ayırmayı unutmayın.

Geçen günlerde sütlü kek tarifi yazmıştım. Şimdi onun içindeki şekeri azaltıp yerine dut pekmezi ile yaptım çok güzel oldu sizlerde deneyin. Benim pekmezimi annem yaptı çok güzel eğer isteyen olursa temin edebilirim.


Pekmezli kek

1 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
3 su bardağı un
Yarım bardaktan az zeytinyağı
1 su bardağı pekmez
1/2 bardak şeker
kabartma tozu, fanilya
evde elma veya armut varsa 1 adet dilimlenmiş meyva

Şeker ve yumurta iyice çırpıldıktan sonra pekmezi ekleyin iyice çırpın, süt,un,kabartma tozu ve vanilyayı ekledikten sonra iyice çırpın yağlanmış kek kalıbına dökün, üstüne keyfe keder elma dilimleri veya armut dilimleri dizin. 150 derece az ısıtılmış bir fırında pişirin. Rengi çok güzel ,kabarmış çok şık kekiniz hazır afiyet olsun. Kekin üstüne koyduğunuz elma dilimlerinden korkmayın kekin kabarması ile kekinize çok şık görüntü verecektir.

Hiç yorum yok: