Epeydir yazamadım sebebi kurdeşen-üritiker denilen bir hastalıkla uğraşıyorum. Cafe kapanmadan önce başladı. Akşamları vücudum çeşitli yerlerinde kızarıklar, gittikçe çoğaldı doktorların düşüncesi iyi olacak zamanla, bu beni biraz halsiz yapıyor inşallah çabuk toparlarım.
Bu arada 19 yıldan sonra ilk defa bu kadar evdeyim yani çalışmadan sanki bu da beni biraz mutsuz ediyor.
Aslı'ı için kek yaptım çok kolay vede masrafsız hemen size de yazayım.
sütlü-kakaolu kek
1yumurta
1,5 bardak şeker
3 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
çeyrek bardaktan bir parmak fazla zeytinyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 kaşık kakao
4-5 parça ceviz
Önce yumurta ve şeker iyice çırpın sonra süt ve yağ ,vanilya,kabartma tozu,ve un ekleyip iyice karıştırın yağlanmış kek kabına yarısı dökün geri kalan karışıma 2 kaşık kakao ekleyip diğer malzemenin üstüne dökün. Ben üstüne hamur batacak şekilde büyük ceviz taneleri koydum. Kek kabardığında cevizle içine gömülmüştü çok şık duruyordu.
Çok kabaran lezzetli bir kek resmini çekmek isterdim ama Nevra'nın makinası bozuldu ö yüzden resim koyamadım.
Bizim cafe de 2 çeşitte kurabiyemiz vardı. Her zaman kahve ve çayların yanında yenmek üzere daha sonraları kurabiyelerin fanatikleri oluştu.
Fındıklı kurabiye
1/2 su bardağı fındık-ceviz
1 paket margarin oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
2 yemek kaşığı tarçın
Margarin,kabartma tozu, un ve fındık karıştırılır. Elinize yapışmayanve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Yani elinizde ceviz büyüklüğünde küçük toplar yapın yağlanmış fırın tepsisine dizin. Bu topları yaparak uzay gemilerini gözünüzün önüne getirin. Toplar avcunuzun içinde sadece uçları değecek şekilde olacak. 170 derece 10 dk ısınmış fırında altları hafif pembe olana kadar pişirin. Yani üstleri un kurabiyesi görüntüsünde beyaz olacak. Pudra şekeri ve tarçını karıştırıp fırından çıkmış ılık kurabiyeleri tek tek bulayın, camdan bir kurabiye kavanozuna dizin. Misafirlerinize kahvenin yanında çok şık ikram olacaktır.
Mahlepli kurabiye (çatal)
Mahlep bence kurabiyelere yakışan bir baharat çünkü biz bu kurabiyeleri ne zaman pişirsek yoldan geçen burda ne pişiriyorsunuz diye cafe gelmiştir.
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un
üstü için çörek otu
1 yumuta sarısı
Yoğurt,yağ,şeker,kabartma tozu,margarin,mahlep ve un iyice karıştırılıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Önce malzemeler çukur bir kaba koyup unu bardakla azar azar ekleyerek hamurunuzu hazırlayın. Çatalında hamuru elinizde şekil verecek kadar yumuşak ama elinize yapışmayan bir hamur olmalıdır. Hamurunuza şekil vermeye gelince biz elinimizde kurşun kalem inceliğinde hamurlar yapıpıp onda saç örgülü kurabiyeler yapıyorduk. Ama siz kalıplarla şekil verebilirsiniz, küçük kandil simitleri gibi yapabilirsiniz, yağlanmış fırın tepsisine dizin üstüne yumurta sarısı vede çörek otu ekleyin,170 derece ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.