Salı, Haziran 13, 2006

Cafe açmak isteyen o kadar çok insanla tanıştık ki hatta şöyle düşündük bir ara her on kişiden yedisi böyle bir iş yapmak istiyor. Bizim de hayalimiz 3 -4 masa bir mutfak, malzemeler sanki herşey çok kolay, ama şimdi 3,5 seneden sonra aslında hiç bir şey göründüğü gibi değil ! Ama ben yine de bütün zorluklara rağmen insanları doyurmayı çok sevdim. En güzel ödül de elinize sağlık çok lezzetli olmuş işte bence bütün sır burada..

Cafenin başlangıcında bugüne kadar kaç yemek yaptım, bilmiyorum, belki şöyle bir fikir edinebiliriz. 16 aralık 2002 ilk günümüzdü. Çok heyecanlı idik. Kim gelecekti ? Aslında çok soru işareti vardı. Ben sadece benim yaptığım yemekleri yediklerinde yüzlerinin alacağı ifadeyi merak ediyordum. Bir gün çok sevdiğimiz ve de devamlı müşterimiz bana dedi ki : Bu yemek çok güzel kendime ayırayım dediniz mi ? Hayır, tabii ki hayır cevap, çünkü yemeğin iyi ve lezzetli olmasını yiyen kişinin gözünde görmek çok daha önemli idi benim için.

Cafe ile daha çok anı yazacağım, hatta cafe açmak isteyenlere de ayrıntılı bilgi verebilirim.

Yeşil mercimek çok faydalı ve de çok çeşit yemeği yapılan bir bakliyat, çorbası, böreği, köftesi,salatası, pliavı..

Bakliyatlarla ilgili bütün yemekleri yazacağım, çünkü hem besleyici, hem çok faydalı, hem ülkemiz bu konuda çok zengin, her mevsim her yerde bulunabilir.

Sebzeli Yeşil Mercimek

2 bardak yeşil mercimek
2 soğan
2 diş sarmısak
1 havuç
1 kabak
2 adet biber-kırmızı,çarliston
2 adet domates
tuz,karabiber,nane
2 yemek kaşığı yağ
1 demet maydanoz

2 bardak yeşil mercimeği 2 bardak su ile haşlayın. Eğer akşamda planladıysanız evden çıkmadan ıslatın. Yani mercimekleri ayıklayın,yıkayın üstüne 2 bardak su koyun. Eğer ıslatmadıyanız tencereyi ocağa koyun,kaynadıktan sonra 5 dk içinde kapatın. 5 dk bekledikten sonra süzün. Eğer ıslattıysanız haşlamanıza gerek yok. Başka bir tencerede 2 soğanı ve srmısağı 2 kaşık yağda hafif öldürün. Soğanlar tencereye sularını bıraksın. Sonra süzmüş olduğunuz mercimekleri soğanların üstüne ekleyin. 5 dk kavurun. Mercimeklerin üstüne sırasıyla küp doğranmış havuç,kabak,biberler en üste domatesler eklenir. 2 bardak kaynamış su ilave edilir. Tuz karabiber,kırmızıbiber konduktan sonra kapağı kapadıp kısık ateşte sebzeler pişince ocağı söndürün. Ocağı söndürdükten sonra 1 kaşık nane ekleyin. Yoğun bir yemek elde edeceksiniz. Servis sırasında en üste maydanoz komayı unutmayın.

Mercimeği haşladıktan sonra 3 yemek kaşığını ayırın. Çünkü bunula mercimekli pilav yapacağız.

Mercimekli Bulgur Pilavı

2 bardak bulgur
3 yemek kaşığı mercimek
1 adet soğan
2 adet biber,kırmızı,çarliston
2 domates,1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı yağ
3,5 bardak su
2 diş sarmısak

Tencereye ay doğranmış soğan ve sarmısakları koyup karıştıralım, biberleri ekleyin, domatesler ve salçayı koyduktan sonra domatesler eriyince suyu ekleyin. Su kaynadıktan sonra bulgurları ve mercimeği tencereye koyun, tuz , kırmızıbiber kattıktan sonra ocağı kısın. Pilav suyunu çekince ocağı söndürün. 10 dk dinlendirin. Bu pilavı bir koklayın çok lezzetli bulacaksınız.

Hiç yorum yok: