Salı, Haziran 13, 2006

Bugün hava yağmurlu ve serin. Son kalan toz tarhana (Trakya yöresi) ile sebzeli tarhana pişirin.
Be sene tarhanamızı biz evde yaptık. Aslı ile Emrah, Emrah'ın anneannesinden tarif aldılar ve evde tarhana yapımı başladı. 3 hafta kadar her yer tarhana koktu ama çok lezzetli oldu. Ben size tarhana tarifini sonbaharda vereceğim. Bu ara Türkiye'de her yörede farklı tarhanalar var. Bizimki ayran ve döğme ile kaynatıp kurutulan kışın ıslatılıp pişirilen sıcak yoğutlu ayran çorbası , yaz aylarında ise iyi pişmiş dövme ve yoğurtla yapılan soğuk çorba da var.

Sebzeli Tarhana Çorbası

5 yemek kaşığı toz tarhana
1 havuç
2 patates
1 kabak (kışın kereviz)
1 yemek kaşığı yağ
1 yemek kaşığı salça
nane, karabiber,kırmızıbiber
dereotu,maydanoz
5 bardak su

Tencereye su ve tarhanayı koyup, kısık ateşte tarhana eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş sebzeleri tencereye ekleyin. Baharatları ekleyin. Çorbanız kaynamaya devam etsin. Bir yemek kaşığı yağı tavaya alın, içine salçayı eklayin azıcık salçanın kokusu çıksın, çorbaya sos gibi ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra maydanoz ve dereotu ekleyip ocağı kapatın. Koyu olursa kaynamış su ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: