Ekim ayı bitmeden kış sebzeleri tamamlanmak üzere çünkü daha geç bekliyordum ama yerelması da çıkmış. Bende kış sebzelerinin yeri başka hepsi daha gerçek gibi geliyor bana bir kerevizin bir pırasanın ve de yerelmasının tadını yaz sebzelerin de bu kadar yoğun ve belirgin değil gibi neyse hakkını yemeyelim bir semiz otu , bir bamya çok lezzetli ve de şık sebzelerdir.
Cafe süresince yerelmasını çok kullandık ve her zaman ki gibi hiç tatmamışlara yedirmeyi başardık. Başardık diyorum yerelmasını hiç bilmeyen çok insan var. Ya da unutmuş diyelim. Daha eerken ama zeytinyağlı yerelması tarifi yazmak istiyorum. Bu arada görüntüsü farklı biraz yamuk yumuk ama kış sebzelerinin çoğunda olduğu gibi çiğde yenilebiliyor, patates gibi haşlayarak, közlenerek bunu annem söyledi kış akşamları otururken yanmış ateşin küllerine gömülürmüş, çorbası, pilavı, sıcak yemeği, böreği.... yani aklınıza gelecek her şekilde yenilebilir.
Ben ilk fırsatta kiş yapıp sizlere yazacağım.
Kış sebzelerinide sayalım. Pırasa, havuç (bu da nasıl güzel ve şık bir sebze her şekilde yiyebilirsiniz), kereviz, lahana, kara lahana, pazı,ıspanak, karnıbahar, brokoli, yerelması, kırmızı lahana,turp çeşitleri (şimdilerde hiç aldınız mı bilmiyorum ama bana çok lezzetsiz geldi biraz havaların soğumasını bekleyelim daha lezzetli hale gelebilir), bal kabak
Meyvelerde yerlerini aldı, nar, ayva,mandalina şu ara siyah üzüm, elma...
Unutmadan bir şey daha yazayım HÜNNAP hiç aldınız mı şu ara pazarlarda satılıyor lütfen bir deneyin muz fiyatına gibi ama tadı muhteşem çok farklı ve lezzetli
Zeytinyağlı Yerelması
1/2 kg yerelması
2 adet havuç
2 kaşık zeytinyağı
2 adet soğan
1/2 fincan pirinç (koymasanız da olur)
1 limon suyu,tuz ,şeker
Yerelmalarını ince olarak soyup limonlu suya atın. Soyma işlemi size ağır gelmesin pişdikten sonra çok hoşunuza gidecek. Tencereyi ocağa koyun yağ ve dörde bölünmüş soğanlarla bir kavurun hemen havuçları ister yuvarlak isterseniz uzun olarak soğanlara ekleyin. Ocakta 5 dk havuçların hafif renklerini vermesini bekleyin sonra büyüklüğüne göre ikiye veya üçe büyük parçalar halinde doğranmış yerelması eklenir. Büyük olma sebebi yerelması bütün sert görüntüsüne rağmen çok çabuk pişen bir sebzedir. Üstüne tuz, bir yemek kaşığı şeker 2 su bardağı kaynamış su konduktan sonra 5 dk kaynatılır burada eğer pirinç koymak isteseniz ekleyin. Ocağı kısın yemeğinizden gelen o mis gibi yerelması kokusunu hissedin . Servis sırasında geniş bir kayık tabağa tencereden yavaşca koyun. Üstüne bol dereotu maydanoz karışımı ekleyin. yerelmsı pişince bembeyaz bir görüntüsü oluyor bu yüzden masanızda çok şık duracaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder