Pazar, Temmuz 16, 2006

Birkaç günden beri yazamıyorum çünkü 3,5 yıl emek verdiğim cafemin artık son günleri mal sahibi ile ilgili söyleyebilecek kelime yok ya da var ama bize yakışmaz. Hayatım boyunca sevgi dolu ve insan olmak dışında yaşamamış biri olarak bize yakışmıyacak şeyler düşünmek istemiyorum. Her şeye herkese sevgi ve güleryüzlü yaklaşmış biri olarak artık çok yorulduğumu hissediyorum. Temyiz sonucu da geldi. Bundan sonra yapacaklarımla ilgili bilgileri aktaracağım. Ben en olumsuz bir olayda bile mutlaka hayırlı bir sonuç çıkacağına inananlardanım. Bu bizim için daha hayırlı olacaktır.

Unutmadan size yoğurtlu soğuk çorbayı yazmak istiyorum. Tam bu sıcak günlere yakışan ve de çok sağlıklı

Yoğurtlu Soğuk Çorba

1/2 kilo aşurelik buğday (yarma)
Yoğurt
tuz
nane
su

Aşurelik buğdayınızı iyice yıkayıp üstünü dört parmak kapatacak su ile ocağa koyun, kaynamaya başlayınca üstünde oluşan köpükleri alın, ocağı kısın, 20 dk kaynadıktan sonra ocağı kapatın. 40-50 dk sonra tencereye biraz daha kaynamış su ilave edin 10 dk kaynatın. Ocağı kapayın, soğumasını bekleyin. Ayrı bir kapta bir kase yoğurdu iyice çırpın, ılınmış buğdaydan 3 kaşık alıp yoğurla karıştırın, koyuluk derecesini siz ayarlamak kaydıyla su ilave edin. Nane ve tuz katın. Koyuluk derecesi çok sulu olmayan cacık gibi olabilir. Şu anda pazarlarda bolca taze nane ve reyhan var bu çorbaya çok yakışacaktır. Bu arada kalan buğdayınız buzdolabında saklayın. Hatta akşam istediğiniz miktarı yoğurtla karıştırıp bırakın. İşten eve döndüğünüzde akşam yemeğiniz hazır.

Temmuz ayının son günleri tabii pazarlar bolca meyve ve sebzelerle dolu, semizotu (pirpirim), bamya ben herkesin şu anda bol domatesli limonlu bir tabak bamya yemesini çok isterim. Ama ayıklamak zaman alıyor diyorsanız bir gece önce televizyon seyrederken ayıklayıp bol limon karıştırıp yada sirkeli kaynamış su da bir taşım kaynatıp, ertesi akşam çok lezzitli bir yemeğin temeli atılmış olur. Çok taze pazı yapraklar var.
Tabii ki güzelim bardak domatesler onlar çıkdığında beri bütün yemeklerin rengi daha güzel oldu. Bu arada vişneyi unutmayalım. Likör mü yaparsınız, reçel mi, turta mı,şerbet mi o size kalmış. Likör tarifi yazmak istiyorum. Nefis bir şey oluyor. Cuma günü imam bayıldı yaptım size yazdığım güze domateslerle çok kolay ve lezzetli bir yemek

İmambayıldı

5 adet patlıcan
6 adet domates
3 adet soğan
5-6 adet sarmısak
2 yemek kaşığı rivirea zeytinyağı
1 demet maydanoz-dereotu
1 yemek kaşığı şeker
tuz
1 adet limon suyu

Patlıcanları alaca soyun, tuzlu suda içi hazır olana kadar beklesin. Çukur bir kapta soğanlarınızı ay ay doğrayın az tuzla ovup süzüp sıkın. Üstüne küçük doğranmış domatesler ,sarmısaklar,maydanoz ,dereotu,yağ,tuz şeker ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın, malzemenizin görüntüsü çoban salatası gibi olacak, sonra bu malzemeleri otradan bir çizik kestğiniz patlıcanları içine sıkıca doldurun bu arada patlıcanlar tamamen yırtılsa da farketmez, bütün patlıcanları doldurduktan sonra yayvan bir tencereye yana yana gelecek şekilde dizin. Tencereyi ocağa koyun patlıcan yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirken hiç su eklenmeyecek ve de kısık ateşte pişecek. Görüntüsü ve tadı muhteşem bir yemek.

Kolay bir bamya yemeği yazacağım.Çünkü cafe sırasında herkesten zamanları olmadığı için yemek yapamadıklarını öğrendim. Ben halbuki işe başladıktan sonra iyi yemek yapmayı öğrenmiştim. Çünkü çalışırken zamanı nasıl kullanacağınızı öğreniyorsunuz.Bu sizin yemek pişirmede çok işinize yarıyorum. Denemelerle de hızınız artıyor. Ben daha işe başlamadan önce evde bir takım el işleri yapmıştım. O zamanlar tanıştığım Zafer Abla bana ilk yaptığım işin süresi ile 3 üncü beşinci veya 10 uncu işin süresinin çok farklı olduğunu söylemişti. Bu yüzden çalışmak bize maddiyatın dışında zamanı kullanmak, hayatı daha çok yaşamak veya hayatı fark ettirmeye yarar.

Domatesli Bamya

1/2 bamya
5 adet domates
2 soğan,
2 diş sarmısak
tuz
karabiber
limon suyu
2 yemek kaşığı rivirea zeytinyağı

Bamyaları tepeleri üçgen olacak şekilde ayıklayın. Domatesleri soyun.
Ocağa tencereyi yağla birlikte koyun içine küp doğranmış soğan ve sarmısaklar ekleyin karıştırın. Üstüne domatesleri ekleyin biraz domateslerin kokusunun çıkmasını bekledikten sonra 2 su bardağı sıçak su ekleyin, kaynamaya başlayınca limonlu su da yıkayıp süzdüğünüz bamyaları ekleyin. Biraz sulu istiyorsanız pişmesine doğru sıcak su ilave edebilirsiniz.

Yemek pişirmedeki önemli özelliklerde bir kaynamış bir yemeğe kesinlikle sıcak su eklenmeli, hani güzel bir atasözü pişmiş aşa su katmak, bu su eğer yemeğin pişme derecesi gibi ise hiç bir şey olmaz. Benim annem eğer yemeği pişmişse ve de suyu azalmış biraz su eklemek isterse kaynayan tencerenin kapağını açar kapağa suyu koyar ve bir parça olsun yemeğin kıvamına gelsin der daha sonra yemeğe ilave ederdi.


Hiç yorum yok: