Pazar, Haziran 04, 2006

Öncellikle sizlere bir yaz çorbası anlatmak istiyorum. Benim için bu çorbanın annelerimizin yaptığı haliyle çok önemli bir hatırası var. Büyük kızım doğduğunda bu çorbadan yapmışlardı. Benim için dünyanın en lezzetli çorbasıydı. Aylardan temmuz ve çorba domatesli şehriye çorbası muhteşemdi..
Ama şimdilerde aynı çorbayı sebzeli pişiriyorum. deneyin, çok beğeneceksiniz.

Domatesli Sebzeli Şehriye Çorbası

2 adet patates
2 adet havuç
5 adet domates
az miktar salça
1 yemek kaşığı yağ
2 fincan şehriye
maydanoz, karabiber,tuz

Bir küçük tencereye 1 yemek kaşığı yağı ekledikten sonra üstüne soyulmuş domateslerle ocağa koyun. Domatesler pişince yani sularını çekinceye kadar burada salçayı da ekleyebilirsiniz. Ocağın diger gözüne çorbayı pişireceğiniz tencereyi 5 bardak suyu koyun, kaynayınca küçük küp doğramış olduğunuz havuç ve patatesleri ekleyin. Patatesler ve havuçlar pişmesine doğru pişirmiş olduğunuz domatesleri ekleyin. Birlikte biraz kaynadıktan sonra şehriye, maydanoz, karabiber ve tuz. Şehriyeler Pişdikten sonra ocağı söndürün.
Bu çorbaya küçük bir sos yapabilirsiniz. Ayrıca kereviz zamanı kereviz ve yaprakları çok lezzet katacaktır.
Bir adet domates bir kaba rendelenir,bir diş sarmısak,yarı limon suyu,1 yemek kaşığı un hepsi karıştırılır. Çorbanın suyunudan bir miktar eklenir. Bu sos çorbayı ocaktan indirmeden eklenir, bir taşım kaynatılır.


Patlıcanlı Börek

4 adet yufka
4 patlıcan
2 soğan
3 domates
2 biber
2 diş sarmısak
tuz,karabiber,kekik,kırmızıbiber
2 yemek kaşığı yağ
1 yumurta
1fincan su ve süt karışımı

Önce tencereye yağ,ay şeklinde doğranmış soğanlar ve sarmısak ekleyin. Hafif öldürün, biberleri,küp doğranmış patlıcanları en üstüne domatesleri, tuz ekleyin, 10-15 dk sularını çekene kadar pişirin. Ocaktan indirmeden karabiber,kırmızıbiber ve de kekiği ekleyin.

Yufkanın bir tanesini yağlanmış tepsiye dışa taşacak şeklinde yerleştirin. Üstüne yumurta, süt ve su karışımı ile ıslatın. İkinci yufkayı ortadan kesin, düz değil buruşuk yerleştirin. Daha sonraki yufkanın üstüne patlıcanlı harçı yerleştirin. Üstünü en alttaki yufka ile kapatın. Elinizde kalan karışım ün üste dökün bolca olabilir. susam ve çörek otu ekleyin. 10 dk bekletin. 160 derece az ısınmış fırında üstü kızarıncaya pişin.

Börek pişirirken dikkat edeceğiniz en önemli nokta çok sıcak fırına börek koymayın. Kabarmaz ve bütün yufkalar tepsiye yapışıp kalır. Yufkaları ıslatmak için mutlaka su yumurta, süt, yoğurt (malzemeye göre) gibi karışımlar yapın.


Soyalı, Patatesli Biber Dolması

10 adet dolmalık biber
Yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
2 adet rendelenmiş patates
2 adet soğan
1 fincan ıslatılmış soya kıyması
1 demet maydanoz,dereotu
3 adet domates, 1 yemek kaşığı salça
tuz karabiber,nane

Dolmalık biberleri temizleyin. Dolma harcı için bütün malzemeyi karıştırın 1 yemek kaşığı yağ ekleyip iyice yoğurun.Biberleri çok sıkı olmayacak şeklide doldurun. Domateslerden kapaklar yapın. Tencereye yan yana dizin. 2 bardak kaynamış su ve 1 yemek kaşığı su ilavesiyle pişirin. Biberlerin dış kabukları pişince ocagı söndürün. 10dk dinlendirin. Eğer isterseniz dolmaları tencereden bir fırın tepsisine boşaltıp, sıcak fırında 10 dk fırınlarsanız şık ve lezzetli bir yemek elde edersiniz.

Şimdi taze patatesler çıktı. Çok lezzetliler Patatesle bir çok çeşit soğuk sıcak yemek yapılabilir. Hiç yemeğiniz olmasa bile mutfak dolabında bulacağınız 3-4 patatesle çok rahatlık doyarsınız. Patatesleri hemen küçük bir tencerede haşlayın. Biraz beyaz peynir zeytin baharat domates , patatesler küçük küpler halinde doğrayın minik bir fırın tepsisine dizin üstüne de sizin hayal gücünüze kalmış peynirler, zeytinler ...
20 dk fırınlayın . Çok lezzetli olacaktır. Kızarmış patatesten daha sağlıklı ve lezzetli

1 yorum:

Adsız dedi ki...

selam,
Çok nefis ve sağlıklı tarifler.Hele et yemeyenler için soya alternatifi çok güzel.Bu tarfleri deneyeceğim.
Paylaımınız için teşekkürler.